Днес от 18:30 часа на кръстовището на бул. "Цар Борис

...
Днес от 18:30 часа на кръстовището на бул. "Цар Борис
Коментари Харесай

Княжевци протестират срещу разширението на бул. Цар Борис III

Днес от 18:30 часа на кръстовището на бул. "Цар Борис III " и Околовръстен път в столицата деятелите от съдружие "За Княжево " и поданици на квартал "Княжево " ще стачкуват с искане за уголемение на Околовръстен път и срещу разширението на бул. "Цар Борис III ".

Протестът има за цел да огласи, че още по-големият трафик, който ще минава през квартала при осъществяване на плана, ще заплашва спокойствието и сигурността на живущите. Още повече, че обещаните в общински документи пешеходни и велоалеи внезапно не са планувани в плана. В тази връзка в поддръжка на протестиращите се разгласи и съдружие "Велоеволюция ".

"БАНКЕРЪ " беседва с уредниците на митинга от съдружие "За Княжево ".

Застрашени ли са живущите и постройките от по-големия трафик, който ще е резултатът от осъществяването на плана?

Високата скорост, неспазването на разпоредбите за придвижване и големият трафик са причина за всекидневни пътно-транспортни катастрофи в кв. "Княжево ". Трафикът, който е над 30 000 автомобила за денонощие, сравним с магистрален трафик през сърцето на квартала, ще се усили доста. А това неизбежно ще усили така и така голямата всекидневната заплаха за жителите.

Какво значи за княжевци изчезналата велоалея в проектите?

Всъщност велоалея на същото място е планувана съгласно два публични документа на самата община - ПУГМ /План за устойчива градска мобилност/ и ОУП/Общ организационен план/. Уви!

Липсващата велоалея, която е най-старата в София, може да значи едно - общината е насочила напъните си само към стимулирането на директния трафик през квартал "Княжево ", без оглед на това, че жителите му ще останат без вело - и пешеходна алея, а трафикът и изискванията за живот ще се влошат.

Каква опция предложихте на Кристин Кръстев, заместник-кмета по направление "Транспорт и градска подвижност " за устройствения проект, засягащ квартала?

Често потокът от коли, придвижващи се от "Младост " по околовръстния път в посока Перник, минава по пътя през кв. "Княжево " и Владая, с цел да избегне тапите, които се образуват във към момента неразширения околовръстен път сред кв. "Бъкстон " и кв. "Люлин ". При левия завой от бул. "Никола Петков " /околовръстен път/ в посока кв. "Княжево " обаче, постоянно се образува запушване. Причината е, че има планувана единствено една секция за ляв завой, която е и на половина като времетраене спрямо тази напряко.

Нашата опция е да не се построява тунелна връзка от Околовръстен път в посока "Княжево ", като в това време се улесни левият завой. Идеята е секциите за левия завой и тази в посока напряко, да бъдат обединени. Това извънредно елементарно и гратис решение ще улесни трафика и ще понижи доста изчакването на пътуващите в посока Перник коли.

На 30 май, 2020 година, входирахме писмо до заместник-кмета господин Кристиан Кръстев и господин Теодор Петков, кметът на регион "Витоша " с предлагането. А на 3 юни получихме писмо с мнение на специалисти от регион "Витоша ", че предлагането за оптимизация на левия завой е основателно.



Получихте ли отговор на писмото от господин Кръстев?

За голямо страдание към този момент повече от месец отговор и реакция от зам.-кмета Кръстев няма.

Казвате, че са застрашени историческите здания и минералните извори в "Княжево "?

Част от историческите здания, които ще бъдат наранени са църквата "Св. Панталеймон ", спиртната фабрика, Княжевската минерална баня и няколко 100-годишни здания по продължение на булеварда (бул. "Цар Борис III "). Няколко от тях към този момент са в историята - бяха оставени на саморазруха. Княжевската минерална баня, която е на над 350 година и безусловно функционираща, беше затворена и в този момент стои в очакване да бъде съборена, защото съгласно Общия организационен проект на Общината, пътят би трябвало да мине през нея! И още - бъдещо уголемение на булеварда през "Княжево " ще изложи на голям риск минералните извори там!

Каква би трябвало да е съгласно Вас съответната реакция на общината?

На първо място общината трябваше да съгласува проектите си с живущите в квартала. Да ги запознае с проектите си за уголемение на булеварда. Няма по какъв начин, когато се взима сходно значимо решение за десетилетия напред, то да се случи без публично разискване, а едномесечният период за възражения по него да тече в безспорна тишина, при неработещи институции и по време на епидемиологична конюнктура!

Преди Сдружението да осведоми жителите на квартала за готвеното уголемение на бул. "Цар Борис III ", никой не подозираше за този план. Това е неприемливо! И все пак, хората съумяха да се провеждат и да пуснат стотици възражения в границите на 2 седмици.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР