Днес областният управител на Добрич Йорданка Костадинова се срещна с

...
Днес областният управител на Добрич Йорданка Костадинова се срещна с
Коментари Харесай

Областният управител се срещна с диекторите на трите училища, за които е предложен нулев прием след 7 клас

Днес регионалният шеф на Добрич Йорданка Костадинова се срещна с шефовете на трите междинни учебни заведения, за които в плана на план-прием за образователната 2024/2025 година е препоръчан нулев банкет на възпитаници след приключен 7 клас. На срещата участваха и ръководителят и членове на Ученическия съвет от СУ „ Любен Каравелов “ и заместник-областният шеф Живко Желязков. Пред Йорданка Костадинова шефовете на трите учебни заведения – Светлана Иванова, Весела Панчева и Георги Георгиев, изложиха в резюме своето мнение в поддръжка на тезата за какво не трябва да се стига до такова решение и показаха материалнита си база, в която приготвят деца за новите провокации в професионално отношение и специалностите на бъдещето – а точно софтуерни, хардуерни и езикови компетентности, изцяло в унисон с просветителната рамка на Европейския съюз за умения за работа с технологии с Изкуствен разсъдък.

Директорите на учебни заведения показаха опасения, че едно такова решение ще докара освен до отлив на деца от града и региона, само че и на хора, тъй като те ще бъдат принудени да съкращат и педагогичен личен състав още в границите на тази календарна година. Тримата учебни шефове са безапелационни, че макар демографските процеси, едно такова решение не е неотложно в този момент и показаха мнение, че във времето естествения асортимент самичък ще докара до тази мярка. В поддръжка на мнението си те показаха, че разликата в броя на учениците, завъшващи 7 клас тази година и приключилите предходната година е минимална – под 10 деца.

Мелис Мустафа – 12-класник в СУ „ Л. Каравелов “ и ръководител на Ученическия съвет в учебното заведение, съобщи от името на своите съученици и другари изрично противоречие с едно такова решение. „ Свързахме се с Ученическите препоръки и на другите две учебни заведения и всички дружно започнахме подписки и желаеме да запазим учебните заведения си. Едно такова решение ни лишава от избор и откъсва от фантазиите ни. Аз съм Лауреат дружно с мой съученик – Георги, в съревнование по Информационни технологии. Имам по-малка сестра, която желае да наподобява на мен, а в случай че съкратят паралелката, тя няма да има защо да мечтае “ – показа Мелис и добави, че ще внесе в Деловодството на Областна администрация Отворено писмо и подписка, събрана до обяд, като уточнви, че продължава събирането на подписи против закриване на паралелките и в трите учебни заведения.

Йорданка Костадинова съобщи, че ще организира диалози с Министерство на образованието и науката и началника на Регионално ръководство на образованието. Тя бе безапелационна, че на идното съвещание на Областния съвет за развиване ще упорства препоръчаните за нулев банкет паралелки в трите учебни заведения да останат и те да осъществят банкет за образователната 2024/2025 година, а за подготовката на идващия план на план-приема да бъде извършено анонимно анкетно допитване в цялата област, като бъдат посочени профилирани, професионални и междинни учебни заведения и решения да бъдат вземани на база на данните от анкетата, съобразени с методиката на просветителното министерство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР