Днес нашият гост-автор Страхил Иванов споделя с нас една доста

...
Днес нашият гост-автор Страхил Иванов споделя с нас една доста
Коментари Харесай

Как действат енергийните напитки и защо трябва да ги избягваме

Днес нашият гост-автор Страхил Иванов споделя с нас една много потребна публикация. Ако ви се случва да посягате към, непременно прочетете идващите редове.

Енергийните питиета са нездравословни!

Предполагам това изказване няма да те изненада, тъй като си го чувал към този момент доста пъти. Но защо са нездравословни, по какъв начин тъкмо въздействат на организма ни, за какво е добре да се заобикалят и по какъв начин да си набавим нужната сила без тях? Сега ще си отговорим на тези въпроси.

През последните години енергийните питиета получиха много огромна известност. Широката гама от марки и усети притегля доста хора, търсещи елементарен източник на сила, с който да се заредят небрежно сутринта или да изкарат по-лесно натоварена нощ.

Потребителите са най-различни – празненство фанатици, прекарващи огромна част от нощта по нощните заведения, преуморени майки, търсещи спомагателен източник на сила, работохолици, сливащи работния ден с „ работна нощ “… Дори в залата срещам хора, които прибягват до презаредените с кофеин питиета, ползвайки ги вместо хранителни добавки.

Не стига това, ами по мои персонални наблюдения, тези питиета са и много известни измежду децата и младежите (поне в България). А това не е добра вест.

Какво тъкмо се случва с тялото ни, когато пием енергийни питиета?

Както споделих, тази фикс идея навлезе много бързо през последните години, само че множеството хора или не знаят, или просто не одобряват толкоз съществено обстоятелството, че съгласно постоянната консумация на енергийни питиета може да увеличи риска от сърдечносъдови проблеми. Тревожното е, че тази връзка се следи даже при здрави млади хора.

А в световен мащаб търсенето и предлагането на тези питиета пораства... Според някои статистики тук-там търсенето им е по-високо от това на бутилираната питейна вода.

Какво споделя науката по въпроса?

Едно скорошно проучване (от 2010 г.) на учените от университета в Аделаида и болничното заведение " Роял Аделаиде " потвърждава, че енергийните питиета оказват въздействие върху кръвта, като я вършат по-гъста, а това покачва риска от съсиреци и задръстване на кръвоносните съдове. Част от участниците в проучването даже развиват признаци, наподобяващи ранен етап на сърдечносъдово заболяване. Пълното проучване можеш да откриеш.

Допълнителни опасности

И все пак, на всяко кенче от енергийна напитка ще намерите безапелационни уверения, че продуктът е изцяло безопасен и резултатът му е същият като на чаша кафе или безалкохолно.

Между другото, същия резултат може да постигнете като изпиете чаша кафе, натъпкана с изкуствени подсладители. Именно комбинацията от кофеин и огромно количество обезпечава този бърз и къс прилив на сила.

Разликата е, че енергийните съдържат и коктейл от спомагателни съставки, чийто резултат върху човешкото тяло към момента не е изцяло явен за учените . Една от тези съставки е (Е951), за който към този момент съм приказвал и в предходни публикации. Накратко, това е невротоксин с метаболитни, алергични, а съгласно някои изследвания дори и канцерогенни свойства (макар че учените към момента спорят по този въпрос). Все отново, до момента в който нямаме по-категорични данни, моят съвет е да го избягваш.

Друго свойство (или непряк ефект) на тези питиета е, че те малко или доста водят до пристрастяване . Защото скоро след краткия интензивен прилив на енергия нивата на кръвната захар бързо удрят дъното и започваш да се чувстваш латентен и зашеметен. А по какъв начин бързо да се отърсиш от това? Ами като удариш още една енергийна напитка… И по този начин, процесът се повтаря.

А в световен мащаб търсенето и предлагането на тези питиета пораства... Според някои статистики тук-там търсенето им е по-високо от това на бутилираната питейна вода.

Вредните странични резултати от енергийните питиета и проблемите, свързани с тях, към този момент провокират и
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР