Днес нашият гост-автор Мариана Петрова от Добри дела“ представя една

...
Днес нашият гост-автор Мариана Петрова от Добри дела“ представя една
Коментари Харесай

Историята на Деси: какво е да готвиш за над 300 души

Днес нашият гост-автор Мариана Петрова от „ Добри каузи “ показва една жена, за която да помагаш на другите, е същинско благополучие и задоволство. Една от идеите, в които взе участие Десислава Вълчева, е приготвянето на храна в кухня за над 300 души.

Запознах се с Десислава Вълчева на едно събитие на TimeHeroes, където тя разказваше за дългогодишния си опит като доброволец към Доброволческата кухня за нуждаещи се към храм „ Свети Пророк Илия ” в ж.к. „ Дружба ” 2 в София. Когато сподели, че в кухнята всяка събота приготвят храна за над 300 души, се запитах: „ Какво ли е всяка седмица да готвиш за толкоз хора? И какъв брой ли индивида са нужни, с цел да съумяват да го вършат постоянно? ”.

Кухнята е основана в края на 1999 година по самодейност на група младежи, които се черкуват в храма, и от началото на 2000 година всяка седмица приготвя храна за небогати и нуждаещи се хора. Както Десислава особено отбелязва – това не е обществена кухня, а кухня, от която всеки нуждаещ се, пристигнал в храма, може да получи безвъзмездна топла храна, без значение от своята възраст, пол, вяра и обществен произхо д.

Самата активност по приготвянето и раздаването на храната се реализира от доброволци, а продуктите са дарения от компании и хора с огромни сърца. И в случай че първоначално храната се подготвя под един заслон в двора на храма, а оборудването е много остаряло и примитивно, с течение на годините с помощта на донори се построява затворено помещение, оборудвано с професионални кухненски умивалници, с съвременни печки, на които топлата храна се подготвя доста по-бързо, както и с фризери, в които се съхраняват обработените артикули.



Създават се и прецизни правила за работа на кухнята и за раздаването на храната. Спазват се и всички санитарно-хигиенни условия, тъй като постоянната подготовка на храна за над 300 души седмично е огромна отговорност и изисква сериозна работа . И неизменност . И когато попитах Десислава по какъв начин тъкмо е проведено раздаването, тя ми изясни, че с цел да няма злоупотреби, се изготвят специфични описи на хората, които получават храна – един за регулярните нуждаещи се, различен – за тези, които идват в самия ден. И с изключение на топлата храна, раздават и студени пакети, според от продуктите, които са дарени през съответната седмица или в деня на раздаването. 

Между самите постоянни участници доброволци е основана организация, която обезпечава действието на кухнята в продължение на толкоз години. Сформират екипи от по трима-четирима души, които дават наряди по график, с цел да се подсигурява естественият развой по обработката на продуктите, приготвянето на храната и нейното разпределяне на нуждаещите се. И несъмнено – за организирането на останалите доброволци, без чиято помощ не би било допустимо да се приготви толкоз храна всяка седмица. 

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР