Днес на свое заседание Управителният съвет на Българската народна банка

...
Днес на свое заседание Управителният съвет на Българската народна банка
Коментари Харесай

БНБ с мерки срещу инфлация, повишава минималните резерви на банките

Днес на свое съвещание Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) одобри промени в Наредба № 21 за наложителните минимални запаси, които банките поддържат при Българската национална банка.

Промените включват:

1. Считано от 1 юни 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от нерезиденти се усилва от 5 на 10 %.

2. Считано от 1 юли 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се усилва от 10 на 12 %.

Текущите макроикономически развития се характеризират с ускорени темпове на повишаване на потребителските цени, висок напредък на заплатите в частния бранш, мощно потребителско търсене и запазващ се висок напредък на заема за семействата. Продължаването на тези трендове основава евентуални опасности във връзка с устойчивостта на банковата система и във връзка с осъществяването на главната цел на Българска народна банка за поддържане на ценова непоклатимост.

В изискванията на забележителен приток на привлечени запаси в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия бранш се следи слаба и мудна трансмисия от повишението на главните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и заемите в България. При отчитане на бавната и слаба степен на преместване на измененията в паричната политика на Европейската централна банка и на лимитираните резултати от подхванатите от Българска народна банка нараствания на антицикличния финансов буфер върху кредитната интензивност, повишението на наложителните минимални запаси има за цел стягане на паричните условия в страната.

Мярката ще изтегли част от настоящата свръхликвидност в банковата система и ще способства за понижаване на свободните запаси, с които банките могат да кредитират, създавайки тласъци за по-бързо и доста преместване на нарасналите лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на заемите. Забавянето на кредитната интензивност би спомогнало за последователно понижаване на темповете на инфлацията посредством въздействието върху потреблението финансирано със заемни средства. В допълнение, понижаването на темповете на напредък на заема ще способства за понижаване на кредитния риск в банковата система.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР