Днес, на 8 март, както всяка година, си задаваме въпроса

...
Днес, на 8 март, както всяка година, си задаваме въпроса
Коментари Харесай

Какво става, когато целта на живота ти не е да си намериш мъж

Днес, на 8 март, както всяка година, си задаваме въпроса за смисъла от този празник. За страдание няма по какъв начин да не се съгласим, че убежденията, че дамата има потребност някой да се погрижи за нея, че има някакво особено място, от което не трябва да мърда и би трябвало до го знае доста добре, че е в подчинена и подвластна позиция по отношение на мъжа, че има потребност да бъде възпитавана и научена от него, са задоволително публикувани и през днешния ден. И за жалост излизат на повърхността под доста форми, една от най-тежките от които е домашното принуждение да вземем за пример.

А битката за правата на дамите е остаряла. През 1869 година парламентаристът Джон Стюард Мил разгласява есето „ Подчинението на дамите " – един от първите случаи, в които авторитетна социална фигура се изразява в поддръжка на равенството на половете на високо равнище.

По времето, когато есето е оповестено, това е бил цялостен скандал и необикновено огорчение за убежденията на англичаните по отношение на мястото на мъжа и и дамата във Викторианското общество. Тогава мястото и главната роля на дамата са били да слага потребностите на останалите пред своите и да ги задоволява.

На процедура задачата в живота й е била да си откри мъж , да бъде постоянно във форма, аз да му се харесва, да стои  у дома, да ражда и отглежда деца и да се занимава с семейството. Концепцията за тази единствена подчинена роля на дамата се назовава и  Култ към домашния живот .

" Законното послушание на единия пол на другия е неверно единствено по себе си и е една от основните спънки за човешкия прогрес. То би трябвало да бъде сменено от система на цялостно тъждество, която не дава никаква мощ или преднина на едната страна, нито пък ощетява другата. "

В есето си Мил непосредствено нападна и изказванията, че дамите са по природа по-неспособни от мъжете и по тази причина би трябвало да им се забрани да правят някои действия. Той споделя, че няма по какъв начин да знаем дали това е по този начин, в случай че не им се позволи да опитат. Критикува брачните закони и
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР