Днес, на 5 януари, Индия отново влезе в историята на

...
Днес, на 5 януари, Индия отново влезе в историята на
Коментари Харесай

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ! Индия успешно изстреля ракета GSLV-D5 с криогенна технология!

Днес, на 5 януари, Индия още веднъж влезе в историята на космонавтиката, откакто ракетата GSLV-D5 изведе сполучливо в орбита спътника GSAT 14.

Индия е галактическа страна, която до този миг е провела общо 25 изстрелвания с галактическата ракета PSLV. От тях единствено един полет се е провалил. Това прави PSLV една от най-надеждните настоящи ракети. С тази ракета през 2008 година Индия изпрати в орбита към Луната автоматизираната станция “Чандраян-1 ”, а в края на предходната 2013 година прати на път към Марс автоматизирана станция “Мангалиан ”. Но това са оптималните благоприятни условия, които ракетата разрешава. Нейната товароподемност възлиза едвам на 3 250 кг в околоземна орбита.

За да може Индия да преследва галактически упоритости, страната би трябвало да усъвършенства тежкотоварна ракета. През 2010 година страната се опита да организира два полета на ракета GSLV с криогенна горна степен (двигатели, работещи с водород и кислород) – единия през април, другия през декември. И двата приключиха с неуспех. През идващите година Индия се посвети върху създаването на нов вид GSLV с криогенна горна степен, напълно локално произвеждане, само че създаването беше придружена от отлагания. Полетът беше плануван за лятото на предходната година, само че заради теч от горната степен беше отсрочен до януари 2014 година

Днес ракетата GSLV-D5 най-сетне излетя сполучливо. Това е голяма стъпка напред за Индия, тъй като това е първият сполучлив полет на индийска ракета с криогенна степен. А усъвършенстването на такава ракета значи, че страната е на прага пред реализиране на по-амбициозни задачи до Луната и Марс!

 GSLV Launch

Днес, на 5 януари 2014 година, излетя ракетата GSLV-D5, която сполучливо изведе в орбита неестествен сателит. Credit: ISRO

На процедура, задача “Чандраян 2 ”, която е планувана да лети през 2016 година, ще употребява новата ракета GSLV. Ако всичко е наред “Чандраян 2 ” ще кацне на повърхността на Луната и ще достави там луноход, който напълно е създаден в Индия.

Ето за какво днешното изстрелване на GSLV беше в действителност значимо за бъдещето развиване на Индия като галактическа страна. Страната в действителност има съществени упоритости да учи Луната и Марс. Нещо повече – към този момент Индия е единствената страна, която има държавно решение за провеждането на пилотируема лунна задача. В края на месец декември Индия публично оповести, че е подписан Меморандум сред Индийската галактическа организация ИСРО и Министерството на защитата за желание да бъде създадена пилотируема лунна експедиция. Ще бъдат подбрани пет най-подходящи мъже, които са годни за такава смела крачка (източник).

С напредването на 2014 година ще продължим да приказваме за Индия. През месец септември се чака да дойде автоматизираната станция “Мангалиан ” в орбита към Марс! Ако маневрата е сполучлива и станцията се откри наред като неестествен сателит на Червената планета, Индия ще се трансформира в едвам четвъртата страна (или група държави) след Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, страните от Европейската галактическа организация, сполучливо достигнала до  Марс!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР