Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има

...
Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има
Коментари Харесай

Румен Радев: Днес мнозина избират да слугуват на лъжата

" Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, само че постоянно има и хора, за които истината коства повече от комфорта. Има ги и през днешния ден ". Това сподели президентът Румен Радев в речта си на възпоменателната церемония в Калофер  по случай 2 юни - Деня на Христо Ботев и починалите за свободата на България.

" Символично е, че в цялата година ни е отредена единствено една минута за почтено безмълвие. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и мощ (...) Словото на Ботев равняваше българите с концепциите и обществените битки на свободните нации. Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и национални деятели на към момента неродената България, дързостта и истината даже тогава доближиха до хората (..) Ботев и неговите юнаци ще останат вечно знак на всички български родолюбци, живели и починали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достолепие. Днес знамето на българската независимост е в ръце на сегашните генерации. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме единствено в музеите. Дали достолепието ще надмогне апатията или ще търсим разтуха единствено в подвизите на героите в учебниците по история ", сподели още Радев, който бе на посещаване в града дружно с вицепрезидента Илияна Йотова.

Преди това министър председателят Бойко Борисов насочи във " Facebook " своето обръщение по случай 2 юни.  " Поклон пред саможертвата на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България! Мирът, човешките права и разбирателството се отстояват всеки ден с каузи. Нека бъдем горди с нашите предшественици и да следваме европейския път, който ни показаха! ".

От 1901 година насам тази дата публично се празнува, а от 1948 година тъкмо в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно безмълвие в цялата страна. От 11.30 ч. в Калофер ще се състои възпоменателна церемония пред мемориалния комплекс " Христо Ботев ", която тази година ще бъде при специфични ограничения за сигурност, поради пандемията от COVID-19. На церемонията ще участва и президентът Румен Радев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР