Днес министрите на земеделието от ЕС приеха нови правила относно

...
Днес министрите на земеделието от ЕС приеха нови правила относно
Коментари Харесай

Брюксел прие нови правила за биологичното земеделие

Днес министрите на земеделието от Европейски Съюз одобриха нови правила по отношение на биологичното произвеждане и етикетирането на биологични артикули. Новият правилник предизвиква устойчивото развиване на биологичното произвеждане в Европейски Съюз и има за цел да се подсигурява лоялна конкуренция за земеделските стопани и оператори, попречване на измамите и нелоялните практики и възстановяване на доверието на потребителите в биологичните артикули.

"Биологичната земеделска земя се усили повече от два пъти през последното десетилетие и продължава да нараства. Благодарение на разпоредбите, които приехме през днешния ден, секторът на биологичното произвеждане ще продължи да се развива и потребителите могат да бъдат сигурни, че биологичните артикули, които купуват, са от най-високо качество. ", сподели министър Румен Порожанов.

Старите правила за биологичното произвеждане не бяха еднородни в границите на Европейски Съюз, защото включваха необятен кръг от разнообразни практики и изключения. Освен това правилото на равноценност, използван за вносните биологични храни, сътвори състояние, при което се прилагаха разнообразни стандарти за другите производители от една и съща страна.

Ето за какво беше нужна нова законодателна рамка, с цел да може този бързо разрастващ се бранш да разполага с ясни и постоянни правила, а и с цел да се даде опция на производителите на биологични артикули за лоялна конкуренция, без значение дали създават в Европейски Съюз или в трета страна. Освен това, с помощта на новите правила, когато потребителите купуват артикул с логото на Европейски Съюз за биологично произвеждане, те могат да бъдат сигурни, че получават същото качество в целия Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР