Днес лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина за

...
Днес лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина за
Коментари Харесай

ЕМА одобри лечението на COVID-19 с хапче на Пфайзер

Днес лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина за потреблението на антивирусното Covid хапче на Pfizer Inc за лекуване на пълнолетни хора, които не се нуждаят от спомагателен О2 и които са изложени на риск от тежко заболяване от ковид, оповестява БНР.
От Европейската организация по медикаментите (EMA) дадоха насоки за използването на лекарството при незабавни случаи още предходната година. След като беше утвърждението, хапчето на Pfizer - Paxlovid може да се употребява от всички страни членки на Европейски Съюз.
Италия, Германия и Белгия са измежду страните, които към този момент са го закупили, показва Ройтерс.
Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се предлага в Европейски Съюз за лекуване на Covid-19.
То съдържа две дейни субстанции, PF-07321332 (Nirmatrelvir) и ритонавир (ritonavir), в две разнообразни таблетки. PF-07321332 работи, като понижава способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който предизвиква Covid-19) да се развъжда в тялото, до момента в който ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на равнища, които засягат размножаването на ковид.
Данни от проучване, включващо заболели от ковид, демонстрират че лекуването с Paxlovid доста понижава хоспитализациит и смъртните случаи при пациенти, склонни към тежко боледуване на Коронавирус.
По-голямата част от пациентите в изследването са били инфектирани с разновидността Делта. Въз основа на лабораторни проучвания се чака Paxlovid също по този начин да бъде деен против Омикрон и други разновидности, показва EMA.
И двете съставки са от класа на протеазните инхибитори. Ритонавир се употребява и при лекуване на ХИВ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР