Днес контейнеровоз се блъсна в четирилентов мост в американското пристанище

...
Днес контейнеровоз се блъсна в четирилентов мост в американското пристанище
Коментари Харесай

Какво се знае към момента за падането на моста „Франсис Скот Кий“ в Балтимор?

Днес контейнеровоз се блъсна в четирилентов мост в американското пристанище Балтимор в тъмната част на денонощието, което докара до сриването му и до рухването на коли и хора в реката под него, осведоми „ Агенция Ройтерс “.

Спасителите извадиха двама оживели , единият от които е в доста тежко положение, и издирваха още хора в река Патапско, откакто големите прозорци на моста „ Франсис Скот Кий “ с дължина 1,6 благи (2,57 км) се сгромолясаха във водата.

Корабът изгубил ръководство, до момента в който напускал пристанището, и екипажът на борда уведомил чиновниците на Мериленд, че е изгубил надзор над плавателния съд, заяви ABC News, базирайки се на некласифициран отчет на американското разузнаване. Представители на Балтимор обявиха, че най-малко седем автомобила са паднали във водата , само че не можаха да посочат точна цифра.

Кевин Картрайт, представител на пожарната работа на град Балтимор, съобщи по-рано пред „ Ройтерс “, че в реката може да има до 20 души дружно с „ многочислени транспортни средства и евентуално трактор с ремарке или транспортно средство, огромно колкото трактор с ремарке, (което) е влезнало в реката “. Той посочи:

„ Това е събитие с всеобщи жертви и доста организации. Тази интервенция ще продължи доста дни. “

Видеоклип онлайн, оповестен в YouTube, демонстрира по какъв начин в тъмнината корабът се врязва в моста . На моста се виждат фаровете на транспортни средства, до момента в който той се блъска във водата, а корабът се възпламенява. Катастрофата от вторник може да се окаже най-тежкото сриване на мост в Съединени американски щати от 2007 година насам , когато мостът I-35W в Минеаполис се срути в река Мисисипи и умъртви 13 души.

Губернаторът на щата Мериленд Уес Мур разгласи изключително състояние , с цел да се задействат бързо федерални запаси за справяне с повредата. ФБР в Балтимор заяви на X, че негови чиновници са „ на място “. На конференция комисарят на полицията в Балтимор Ричард Уорли съобщи, че няма данни за тероризъм .

Движението в пристанището на Балтимор е прекратено до второ разпореждане, оповестиха транспортните управляващи на Мериленд. То е най-натовареното американско пристанище за транспорт на коли, като през 2022 година през него са минали над 750 000 транспортни средства, съгласно данни на пристанището. Не стана ясно незабавно дали други плавателни съдове са били развалени или дали интервенциите към и от пристанището са били спрени, оповестиха източници от сферата на корабоплаването и застраховането. Картрайт разгласи:

„ Около 1:30 ч. получихме няколко позвънявания на 911, че кораб се е блъснал в моста Key Bridge в Балтимор, което е довело до сриване. “

Полицията в Балтимор заяви, че е била известена за случая в 1:35 ч. локално време. По данни на LSEG за следене на кораби корабът е разпознат като контейнеровоз Dali , плаващ под сингапурски байрак. Регистрираният притежател на кораба е Grace Ocean Pte Ltd, а мениджърът е Synergy Marine Group, сочат данните на LSEG. Synergy Marine Corp съобщи, че Dali се е сблъскал с една от колоните на мостика и че всички членове на екипажа му, в това число двамата водачи, са били открити и няма данни за потърпевши. По време на случая Dali е бил нает от корабната компания Maersk, opens new tab, се споделя в изказване на датската компания. Maersk съобщи:

„ Ужасени сме от случилото се в Балтимор и мислите ни са с всички наранени. “

През 2023 година на частните и публичните терминали на пристанището в Балтимор са минали 847 158 автомобила и леки камиони , което е най-вече от всички пристанища в Съединени американски щати. Пристанището също по този начин обработва селскостопански и строителни машини, захар, гипс и въглища, съгласно уеб страницата на държавното управление на Мериленд.

Пристанището обработва вноса и износа на огромни автомобилни производители , в това число Nissan, Toyota, General Motors, Volvo, Jaguar Land Rover и групата Volkswagen – в това число първокласни модели за Audi, Lamborghini и Bentley.

Повече от 40 кораба останаха на територията на пристанището в Балтимор, в това число дребни товарни кораби, влекачи и плавателни съдове за забавление, демонстрираха данните на доставчика на услуги за следене на кораби и морски разбори MarineTraffic. Поне 30 други кораба са алармирали, че тяхната дестинация е Балтимор, демонстрират още данните.

Пристанището не е дало отговор незабавно на молбата на „ Ройтерс “ за коментар на случая. Мостът, кръстен на Франсис Скот Кий , създател на „ Звездно знаме “, е открит през 1977 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР