Днес излиза от печат новият роман на Йордан Колев Хилядолетната

...
Днес излиза от печат новият роман на Йордан Колев Хилядолетната
Коментари Харесай

Нов роман свързва кръстоносните сражения с войната в Сирия

Днес излиза от щемпел новият разказ на Йордан Колев „ Хилядолетната борба: Лабиринт “ (изд. Книгомания). Томчето от 300 страници съчетава в сюжета си две линии: модерна – с героите Борис и Невена, и тази сперипетиите в задачата на средновековния рицар Ромен де Валоа.

Ромен де Валоа е рицар от Ордена на храма. Годината 1187-а е съдбоносно време за християните в Светите земи след борбата при Хатин и рухването на Йерусалим. Той би трябвало да извърши Завета и да предотврати най-страшното – успеха на мюсюлманските орди на Саладин, с цел да оцелее Вярата. В този исторически разказ за Доброто и Злото обаче има и „ българска диря “, а събитията от XII столетие ще отекнат в XXI век. Със своя гений на повествовател и блестящо въображение Йордан Колев ще ви поведе в лабиринта на „ Хилядолетната борба “.

Тамплиерът Ромен де Валоа търпеливо понася жегата и болката от своите рани. За него е без значение, че бялото покривало с кръста не оказва помощ кой знае какъв брой против палещото слънце, а дебелият гамбезон под ризницата му към този момент е подгизнал от пот. Жажда мъчи и Бо, обичания му дестриер. Но кон и ездач са се слели в бойна машина, очаквайки сигнала за офанзива. Датата е 4 юли 1187 година, а вражеските пълчища се предвождат от самия Саладин! Още момент и ще потекат реките от кръв, с цел да размесят пустинния прахоляк с „ към момента пулсиращите черва от разпрани търбуси в лепкава каша под нозете на хора и животни “. А звънтенето на мечовете, ятаганите и копията ще се добави към писъците на ранените и на обречените...
 Откъс от книгата Тя, Цветана Манева Откъс от книгата " Тя, Цветана Манева "
АЗ: Цветана, по кое време ще подредиш спомените си в автобиография? ТЯ: Защо да описвам живота си? Аз съм го претърпяла. Живея го… още...

Картината от сражението при започване на „ Хилядолетната борба: Лабиринт “ е толкоз ярка и наситена с цветове, звуци и миризми, че безусловно не оставя избор на читателя – той остава крепко увлечен в събитията отпреди девет века. Но единствено няколко страници по-късно ще би трябвало да се придвижи от тогавашна Галилея в днешна България. И да затаи мирис дружно с Невена, надничаща в преносимия компютър за незавършения разказ на обичания си Борис. А бъдещата книга на нейния другар споделя за същите кръстоносци от първата глава на „ Хилядолетната борба: Лабиринт “, строени върху конете си преди кървавото стълкновение за Хатин. Но дали единствено това е връзката сред двете съществени линии в сюжета?

Защо Борис сънува кошмари с отсечени глави, за какво се разсънва с белег на врата, за какво не помни по какъв начин го е получил? Има ли скрита причина да се интересува още от дете какви са били тамплиерите?

По-нататък ще има още обрати и пресечни точки сред епохите. Тайна средновековна задача ще даде смисъл на живота на единия воин и ще се окаже основна за другия, а кръстосването на мечовете от чиста литература на исторически декор ще се трансформира в повод за присъединение към снайперистите в модерна Сирия...

Но дано да не издаваме всички изненади в новия разказ на водача Йордан Колев, чието име нашумя още след издаването на предходния – „ Кацането “ (2019). Тогава писателят Владимир Зарев не пропусна да означи качествата на книгата, която „ щастливо сплотява екшъна с достолепията на психическата прозаичност “.
 Излиза първокласна биографична книга за актрисата Цветана Манева Излиза първокласна биографична книга за актрисата Цветана Манева
Тази книга е документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса разказана от журналиста Георги Тошев и драматур...

И в „ Хилядолетната борба: Лабиринт “ стилът отново е доста динамичен, а езикът – колоритен и богат; има ги още веднъж и правилният нюх за трагичното, и прецизността в детайлите. Но създателят към този момент е по-смел в избора на тематика, отдалечавайки се от най-близкото и познатото. По някое време и на героя Борис му се постанова да лети със аероплан, само че това е къс епизод в наситения с завършения нов разказ на Йордан Колев, следващо доказателство за гения му на роден повествовател.

А за тези, които ще си кажат, че тамплиерите и тайните общества са прекалено експлоатирана тематика, тъй че надали може да се добави нещо забавно по нея, ще поясним – „ Хилядолетната борба: Лабиринт “ е най-малко едно равнище над нормалното впускане в мистиката към Ордена на храма. Тук и „ българската диря “ е повече от любопитна детайлност, тъй като става част от чудесната концепция на Йордан Колев да ни покаже жестокостта на войната от разнообразни времеви ракурси.

Въпреки че тематиката дава огромна независимост при вплитането на мечти и митове в тъканта на историческите събития, създателят не си е разрешил нито за момент да бъде нехаен към описанието на обстоятелствата. За всичко, обвързвано със Средновековието и Изтока, се е съветвал с видния арабист Борис Жогов, а за ездата и държанието на конете – с доцент Юри Вълев от НСА и други негови сътрудници. Проверени при експерти са и всички термини от сферата на оръжията, компютрите, медицината. Така че когато Борис е ранен тежко на финала, читателят получава и обоснована диагноза, и вяра за още по-интересно развиване на сюжета в идващия том от „ Хилядолетната борба “.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР