Днес има отбелязан своеобразен рекорд – регистрирани са нови 48

...
Днес има отбелязан своеобразен рекорд – регистрирани са нови 48
Коментари Харесай

Своеобразният рекорд заразени – резултат на разходките миналата седмица

Днес има маркиран самобитен връх – регистрирани са нови 48 души с Covid-19, разгласи ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски по време на постоянния брифинг в Министерския съвет.

От тях 32-ма са от София и 25 са настанени в болница, като в това време стана ясно, че един от критериите за приемане в болница е сатурацията (насищането на кръвта с кислород) да е под 92.

Мутафчийски разяснява, че увеличената численост е резултат от многото хора по улиците преди една седмица.

Тогава не се съблюдаваха ограниченията за физическо разграничаване и днешното отклоняване на графиката стръмно нагоре изрично има връзка с това – акцентира ръководителят на щаба.

С новите случаи броят на инфектираните е 783-ма души. Няма нови случаи на деца, само че измежду медицинския личен състав има 9 нови инфектирани.

Общо умрелите са 37 души, от тях през последните 24 часа – мъж на 70 години, подложен на апаратно дишане в „ Пирогов”.

В момента общо 31 заболели са в интензивни отделения.

София е най-сериозното огнище на болест, като блокирането на кварталите „ Филиповци” и „ Факултета” се е наложило заради обстоятелството, че контактните лица от първи ред са били повече от оповестеното в началото. Там, на територията на двата квартала, са открити 20 случая в 10 обществени битови огнища и по тази причина тестванията не престават.

Председателят на Националния действен щаб моли софиянци да не пътуват по празниците и посочи, че това не е израз на принуда, а плод на напълно действителни и обосновани решения.

„ Вчера като обявихме, че ще бъдем изключително деликатни за пътуванията отвън столицата и цяла София се юрна незабавно да се изнася. Това няма да се случи” – безапелационен бе Мутафчийски.

В Паничерево, където избяга болният с ковид, настанен в Старозагорската болница, не престават тестванията на популацията и се вършат по 80 проби дневно. Проблемът е, че по празниците се чака да се завърнат над 100 души от Англия.

Междувременно на журналистически въпрос ген. Мутафчийски отговори, че полетите на „ Уиз Еър”, осъществявани три пъти седмично по линията Лондон – Варна, ще бъдат анулирани.

На въпрос дали при тестванията ще бъде употребен методът на пуловете, бе отговорено, че оптималният брой на пуловете е 5 и при неговото разширение някои бройки могат да се изтърван. Той обаче се употребява във ВМА и в Центъра по заразни и паразитни лечебни заведения. В двете заведения се изследва и въпросът за ролята на клетъчния имунитет, като Мутафчийски обърна внимание, че неговата роля може да се окаже по-важна от антителата, за които непрекъснато се приказва.

По отношение на хлорокина, бе конкретизирано, че той още от началото се ползва, само че резултатът му не е магически.

„ Продължаваме да твърдим, че няма задоволително медикаменти с потвърден резултат за тази зараза. А лекарството с потвърден резултат е физическото дистанциране” – акцентира за следващ път Мутафчийски.

А след въпрос за момента, когато биха отпаднали ограниченията, имайки поради, че в други европейски страни те ще бъдат разхлабени при започване на май, бяха припомнени критериите на Европейската комисия за унищожаване на карантините, измежду които: доста понижено разпространяване на заболяването за дълъг интервал, задоволително реанимационни кревати, достъп до фармацевтични артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР