Днес Google почита Елизабет Кени, австралийска медицинска сестра, която основава

...
Днес Google почита Елизабет Кени, австралийска медицинска сестра, която основава
Коментари Харесай

Google чества Елизабет Кени: самоуката медицинска сестра, открила терапия за детски паралич


Днес Гугъл уважава Елизабет Кени, австралийска здравна сестра, която основава различното лекуване на вирусното инфекциознотото заболяване полиомиелит. Терапията е известна като ‘‘метода на Кени “. Нейните извършения рехабилитират хиляди жертви на по целия свят и се считат за една от най-ефективните форми на лекуване преди да се появят имунизациите. Мемориалната къща на сестра Кени е открита на този ден в австралийското градче Ноби, област Куинсланд, през 1997 година

Кени е родена през 1880 година във Вариалда, Ню Саут Уелс. Детството й минава в бедна фермерска общественост, където получава едва официално обучение. Но Елизабет доста обича да чете, а ползата ѝ към медицината и човешката анатомия пораства дружно с нея.

Въпреки че не е имала опция да посещава здравно учебно заведение, на 17 година се записва като доброволец в локалната болница в Гуйра. Повече от десетиление Елизабет следи работата на медицинските сестри и лекари и натрупа на практика знания, с цел да отвори лична сестринска процедура в Дарлинг Даунс, Куинсланд.

През 1911 година Кени се сблъсква с първия си случай на детски паралич. Младата здравна сестра не знае за общоприетото лекуване по това време, което принуждава пациентите с полиомиелит да лежат в гипсови отливки на тялото и приковани с шини в продължение на месеци, което от своя страна предизвиква мускулна недоразвитост. Това кара доста жертви на полиомиелит да останат трайно парализирани.

Благодарение на опита и другата си позиция Кени осъзнава, че засегнатите мускули са сковани, а не непрестанно повредени. Така тя стартира да лекува пациентите си, като ползва горещи, мокри компреси върху засегнатите крака, след което се минава последователно към система от извършения за подсилване на мускулите.

 Елизабет Кени, методът на Кени, различно лекуване на детски паралич, Полиомиелит, сполучливо излекувани деца

За изненада на здравната общественост методът проработва. Оттогава въпросните упражненията стават известни като ‘‘методът на Кени “ и новините за новото лекуване на подлата болест бързо се популяризират.

Елизабет Кени отива в Америка през 40-те години на предишния век, където открива рехабилитационни центрове като Sister Kenny Institute в Минеаполис, трансформирал се в международно прочут център за лекуване на полиомиелит.

Нейният различен способ е толкоз ефикасен, че Кени получава няколко почетни степени от университета Рутгерс и университета в Рочестър.Президентът Франклин Д. Рузвелт даже я кани на обяд, с цел да обсъдят личното му лекуване.

Впечатлен от броя на пациентите, които методът на Кени рехабилитира, през 1950 година президентът Хари Труман позволява на здравната сестра да влиза и излиза от Съединени американски щати без виза - когато пожелае. Голяма чест, предоставена преди този момент единствено на един различен неамерикански жител - това е французинът Жилбер дьо Лафайет, прочут като Маркиз дьо Лафайет - изтъкнат участник във американската война за самостоятелност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР