Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството BioNTech-Pfizer за

...
Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството BioNTech-Pfizer за
Коментари Харесай

Европейската комисия е готова с портфейл от потенциални ваксини

Днес Европейската комисия завърши проучвателните диалози с сдружението BioNTech-Pfizer за закупуване на евентуална ваксина против COVID-19. BioNTech-Pfizer е шестото сдружение, с което Комисията завърши диалози, откакто към този момент организира такива разисквания със Sanofi-GSK на 31 юли, Johnson & Johnson на 13 август, CureVac на 18 август и Moderna на 24 август. Първият контракт, подписан с AstraZeneca, влезе в действие на 27 август, предадоха от пресцентъра на комисията.

Предвиденият контракт с BioNTech-Pfizer ще даде опция на всички страни — членки на Европейски Съюз, да закупят имунизацията. Те могат също по този начин да създадат дарения на страните с по-ниски и междинни приходи или да пренасочат ваксини към европейски страни. Предвижда се Комисията да разполага с открита договорна рамка за първичното закупуване от името на всички страни — членки на Европейски Съюз, на 200 милиона дози (с опция за закупуване на спомагателни до 100 милиона дози), които да бъдат доставени след доказването на сигурността и успеваемостта на дадена ваксина против COVID-19.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, съобщи: Радвам се да разглася, че приключихме диалозите с BioNTech-Pfizer за в началото закупуване на 200 милиона дози от бъдещите ваксини против ковид. Това е шестото фармацевтично сдружение, с което в рекордно къс период успяхме да проведем диалози или да подпишем съглашение за възможни ваксини. Шансовете ни за създаване и стартиране на безвредна и ефикасна ваксина са по-големи от всеки път — както за европейците вкъщи, по този начин и за хората в останалата част от света. За да се оправим с ковид на едно място, би трябвало да се оправим с него на всички места. “

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, съобщи: Днешният финален кръг от диалозите с BioNTech-Pfizer са още една значима крачка в напъните ни за основаване на благонадежден и разнороден портфейл от претенденти за ваксини. Това беше задачата на тактиката на Европейски Съюз в региона на имунизациите и ние към този момент реализираме цели по нея. Настроени сме оптимистично, че измежду тези претенденти ще има безвредна и ефикасна ваксина против COVID-19, която да помогне да се оправим с тази пандемия. “

BioNTech е немско сдружение, което, дружно с основаното в Съединени американски щати Pfizer, работи по създаването на нова ваксина, учредена на осведомителна (матрична) РНК (иРНК). Тази иРНК играе съществена роля в биологията на индивида, като предава указания, които карат клетките в тялото да създават белтъци, които предотвратяват появяването на дадена болест или се борят с нея. Целта на завършилите през днешния ден проучвателни диалози е да се реализира авансово съглашение за закупуване, което да се финансира по линия на Инструмента за незабавна поддръжка. Средствата по този механизъм са планувани за основаването на портфейл от евентуални ваксини с разнообразни профили и създавани от разнообразни сдружения.

Приключването през днешния ден на проучвателните диалози с BioNTech и Pfizer е значима крачка към подписване на авансово съглашение за закупуване, а затова — и към осъществяване на европейската тактика в региона на имунизациите, призната от Комисията на 17 юни 2020 година С тази тактика се цели в период от 12 до 18 месеца да се обезпечат висококачествени, безвредни, ефикасни и финансово налични ваксини за всички европейски жители. За тази цел Комисията, дружно с страните членки, договаря с производителите на ваксини предварителни съглашения за закупуване, като резервира или дава на страните членки правото да закупят избран брой дози ваксини на избрана цена, когато към този момент дадена ваксина е налична. Европейската комисия също по този начин е поела ангажимент да подсигурява, че ваксина ще получат всички нуждаещи се на всички места по света, а освен хората вкъщи. Никой няма да е в сигурност, до момента в който всички не сме предпазени. Ето за какво от 4 май 2020 година насам бяха набрани средства в размер на съвсем 16 милиарда евро в границите на световните ограничения в отговор на ковид, — дейностите за обезпечаване на повсеместен достъп до проби, лекуване и ваксини против ковид и за възобновяване в международен мащаб.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР