Днес Европейската комисия одобри шести договор по стратегията на ЕС

...
Днес Европейската комисия одобри шести договор по стратегията на ЕС
Коментари Харесай

EС ще има шести договор за потенциална ваксина срещу коронавируса

Днес Европейската комисия утвърди шести контракт по тактиката на Европейски Съюз за имунизациите, този път с фармацевтичното дружество Moderna. Договорът планува първична покупка на 80 милиона дози от името на всички страни – членки на Европейски Съюз, с опция да се изискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се потвърди, че ваксина та е безвредна и ефикасна против COVID-19.

Сключеният през днешния ден контракт с Moderna добавя необятния набор от ваксини, които ще се създават в Европа, включващ към този момент подписаните контракти с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и утвърденият контракт с CureVac. Благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре готова за осъществяването на имунизиране, когато се потвърди, че имунизациите са безвредни и ефикасни. Държавите членки могат също по този начин да подаряват имунизациите на страни с ниски и междинни приходи или да ги пренасочват към други европейски страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: Много се веселя да разглася днешното съглашение с фармацевтичното дружество Moderna за закупуване на 160 милиона дози от бъдещата им ваксина. Това е шестият ни контракт с производител на ваксини; работим по още един. В момента сътворяваме един от най-всеобхватните портфейли за ваксина ция против COVID-19 в света, с който ще осигурим на европейските жители достъп до най-обещаващите бъдещи ваксини, които са в развой на създаване. Безопасната и ефикасна ваксина може да ни помогне да победим пандемията и последователно да се върнем към естествения живот.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, уточни: Днешното съглашение с Moderna е още един значим крайъгълен камък на тактиката на Европейски Съюз за имунизациите. Радвам се, че към този момент имаме шест подписани съглашения за ваксини. Това е явен образец за Европейския здравен съюз в деяние: Европейски съюз, който реализира осезаеми резултати за своите жители и е модел за съдействието ни в региона на опазването на здравето отсега нататък. Безопасната и ефикасна ваксина е по-важна от всеки път в помощ на възобновяване на нормалността и превъзмогването на тази пандемия. Никой не е в сигурност, до момента в който всички не са в сигурност “.

Moderna е американско сдружение, което е пионер в създаването на нов клас ваксини на основата на осведомителна РНК (иРНК), пренасяна в клетките чрез липидни наночастици. Платформата за основаване на ваксини беше създадена пред последното десетилетие. Основният принцип е потреблението на тази молекула като притежател на информация, благодарение на която самият организъм може да създава протеини и да образува дълготраен имунитет против COVID-19.

Решението на Комисията да поддържа тази ваксина е взето въз основа на солидна научна оценка, употребяваната технология и индустриалния потенциал в Европа за доставяне на целия Европейски Съюз.

Контекст

На 17 юни Европейската комисия показа европейска тактика за ускорение на създаването, производството и въвеждането в приложимост на ефикасни и безвредни ваксини против COVID-19. В подмяна на правото да купи избран брой дози ваксини в даден период Комисията финансира част от първичните разноски на производителите на ваксини под формата на предварителни съглашения за покупка. Предоставеното финансиране се счита за предплатено заплащане за имунизациите, които ще бъдат фактически купени от страните членки въз основа на предварителните съглашения за покупка.

Тъй като високите разноски и високият % на крах вършат вложението във ваксина против COVID-19 високорисков избор за разработчиците на ваксини, с тези съглашения ще бъде основана опция да се създадат вложения, които при други условия може да не се осъществят.

След като се потвърди, че имунизациите са безвредни и ефикасни, и откакто Европейската организация по медикаментите издаде позволение за търговия, те би трябвало бързо да бъдат публикувани и въведени в приложимост в цяла Европа. На 15 октомври Комисията очерта главните стъпки, които страните членки би трябвало да подхващат, с цел да бъдат изцяло готови, в това число посредством създаването на национални тактики за имунизиране. Комисията вкарва обща рамка за докладване и платформа за наблюдаване на успеваемостта на националните тактики за имунизиране.

Европейската комисия също по този начин разгласи уговорката си за обезпечаване на ваксина за всеки, който се нуждае от нея – на всички места по света, а освен вкъщи. Никой няма да е в сигурност, до момента в който не бъдат предпазени всички. За тази цел от 4 май 2020 година насам Комисията набра съвсем 16 милиарда евро в границите на самодейността „ Глобални дейности против ковид а “, по която се работи за застраховане на повсеместен достъп до проучвания, лекуване и ваксини против ковид а и за световното възобновяване, и удостовери интереса си да взе участие в механизма COVAX за обективен достъп до ваксини против COVID-19 на допустими цени на всички места по света. Като част от напъните на „ Екип Европа “ Комисията разгласи, че ще даде 400 милиона евро за гаранции в поддръжка на COVAX и осъществяването на неговите цели в границите на самодейността „ Глобални дейности против ковид а “. На 12 ноември Европейският съюз разгласи, че дава още 100 милиона евро безплатни средства в поддръжка на механизма COVAX.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР