Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, алармират учените, съобщава БТА.

...
Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, алармират учените, съобщава БТА.
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, алармират учените

Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, сигнализират учените, оповестява Българска телеграфна агенция. Мръсният въздух убива от ден на ден хора по света, в това число деца, и на процедура е по-смъртоносен от тютюнопушенето, сочи отчет на учени под егидата на УНИЦЕФ.

Над 8 млн. души, от които минимум 700 000 деца под пет години, са умряли през 2021 година заради аргументи, свързани със замърсяването на въздуха, се споделя в отчета на учените от Американския институт за проучване на следствията за здравето (Health Effects Institute). 

Учените са работили с данни от над 200 страни. Според равнището на смъртност излагането на нечист въздух е по-смъртоносно от тютюнопушенето и неприятното хранене. 

В по-голямата част от случаите смъртността е обвързвана с инхалиране на фини прахови частици. Фините прахови частици водят до голям брой болести - рак на белите дробове, сърдечносъдови заболявания, диабет и др. 

Авторите на отчета акцентират и все по-смъртоносното значение на замърсяването с озон. Явлението е обвързвано с климатичните промени. 

Виждаме от ден на ден райони по света, изложени на къси и интензивни епизоди на замърсяване на въздуха, сподели пред Агенция Франс Прес Палави Пант, член на Health Effects Institute, изтъквайки ролята на горските пожари и топлинните талази. 

Най-обезпокоителна е смъртността при децата, причина за която са въглищата и дървата в всекидневието - да вземем за пример при подготвяне на храна, изключително в Азия и Африка. 

Усилията за улеснение на достъпа до по-малко замърсяващи горива в всекидневието към този момент дават резултат - смъртността при децата, обвързвана със замърсяването на въздуха, към този момент е спаднала съвсем на половина спрямо началото на 21-ви век, се споделя още в отчета. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР