Днес е вторият ден на православния Великден и начало на

...
Днес е вторият ден на православния Великден и начало на
Коментари Харесай

Днес е вторият ден на православния Великден и начало на Светлата седмица



Днес е вторият ден на православния Великден и начало на Светлата седмица. Тя е отдадена на светлината, която донася на света възкръсналият Христос. До събота всеки един от дните носи името светли.

В седмицата, която стартира от през днешния ден, вторият ден на Великден, не инцидентно е наречена светла.

" Тя е наречена светла, тъй като цялата, всички богослужения през нея са под светлината на Христовото возкресение. Тази светлина, която блика и струи от гроба Господен, се разпръсва по целия свят, пробива тъмнината на прегрешението на всички места и озарява всяко човешко сърце. Тази седмица цялата е като един ден, през който ние популяризираме възкръсналият от мъртвите Господ Иисус Христос ", показа врачанският митрополит Григорий.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от Возкресните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в нормалните за годината постни дни сряда и петък. Светлата седмица е време на наслада за християните. 

" Ние и духовно и физически претърпяваме нещо ярко и нещо хубаво.  В тези дни, колкото повече старания вложи човек да види от тази тържественост, в тези дни, колкото повече тържественост човек запази, толкоз повече ще вижда и през годината ", показаха вярващи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР