Днес е Световният ден за борба със затлъстяването.Според Европейската асоциация

...
Днес е Световният ден за борба със затлъстяването.Според Европейската асоциация
Коментари Харесай

България е на челно място по затлъстяване сред децата

Днес е Световният ден за битка със затлъстяването.

Според Европейската асоциация за проучване на затлъстяването България е измежду страните с постоянно срещано наднормено тегло в детска възраст. Световната здравна организация пък признава затлъстяването като заболяване водещо до над 195 затруднения, измежду които хипертония и диабет.

 © Българска национална телевизия
Последното национално изследване на храненето демонстрира, че приблизително 30% от девойките и 13% от момчетата у нас са със затлъстяване. Според европейските данни пък, дружно с Гърция, Чехия и Англия, сме измежду страните с постоянно срещано наднормено тегло при децата.

Към това се прибавя обездвижването - 26 часа на седмица едно българско дете е пред компютъра, а едно холандско - едвам 14.
доктор Теодора Дърленска, ръководител на Българското съдружие за изследване на затлъстяването: Едно дете със затлъстяване е предстоящ възрастен със затлъстяване, също така от ден на ден педиатри споделят, че в тяхната процедура, когато срещат дете с подобен проблем, то стартира да страда и от захарен диабет вид 2, от артериална хипертония.  © Българска национална телевизия
Кои са нездравословните храни, от които да пазим децата си? Тези с доста захар, сол и наситени мастни киселини.

Според експертите всичко това се намира в пакетираните храни. Здравословни проблеми носи и несъразмерната консумация на захарни произведения. Дневният банкет би трябвало да е 6 лъжички захар, а те се съдържат единствено в един дребен сок.
 © Българска национална телевизия
Опитваме се да разберем какво ще си купят учениците в едно междучасие - в тази ситуация могат да избират сред магазинче за сандвичи, фурна със закуски, дюнери и пакетирани храни.

Експериментът ни до 18 СУ „ Уилям Гладстон “ сподели, че множеството възпитаници в междучасието си купиха пакетирани храни, съгласно тях, тъй като се изяждали най-бързо.

Забелязваме и че съвсем всеки възпитаник излиза със сок в ръка.

Алекс Василев, 10 клас: Главно нездравословни храни ядат, всеки яде каквото му се яде, тука в " аленото " най-вече влизат, тъй като са пакетирани и могат да се внесат вътре. Алекс Нинов, 10 клас: Според мен по-скоро нездравословни, тъй като няма доста потребни храни в близост или пред учебното заведение някъде. Мария Харизанова, родител: Това, което е пакетирано, тия захарни произведения, считам, че не са за децата. Тя скришно си купува, пазари си, само че по принцип не разрешавам.
Никой през днешния ден не потърси и не си купи плод или мляко, а това съгласно експертите е най- уместно за децата. Пак те считат, че е голяма ролята на родителите още в ранна възраст да кажат на децата си кои храни са потребни и за какво.
 Експерти: Здравословният модел на хранене потегля от фамилията Експерти: Здравословният модел на хранене потегля от фамилията
Наднормено тегло и затлъстяване при близо 1/3 от децата регистрират наблюденията. Най-ефективна мярка против това е здравословното хранене. Кроасаните, чип...
 Какво значи здравословно хранене при децата? Какво значи здравословно хранене при децата?
20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои от тях от свръхтегло. През последните години спциалистите от хранене и диететика основават нови...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР