Днес е Сирни Заговезни. В старите обичаи се смята, че

...
Днес е Сирни Заговезни. В старите обичаи се смята, че
Коментари Харесай

Празнуваме Сирни Заговезни

Днес е Сирни Заговезни. В старите традиции се счита, че това е един от последните зимни празници. От през днешния ден стартират и Великденските пости. Те не престават седем седмици.

Според традициите през днешния ден не се яде месо. Канонът позволява яйца, мляко, кашкавал и сирене. След Сирни Заговезни към този момент не се употребяват скотски храни. По време на поста са позволени единствено растителни артикули.

В някои райони на страната се яде бяла халва. Някои връзват парче от халвата на конец и го завъртат. Децата се подреждат и стартира така наречен хамкане – кой първи ще улови халвата с уста. В разнообразни градове халвата е заместена от сварено яйце.

За днешния ден традицията споделя, че всички родственици се „ простят “, като по-младите отиват при по-старите. Целуват им ръка и споделят „ Прощавай! “. Още по-назад в историята е залегнала традицията на мъж, от който се желае амнистия, да се носи лимон, а на жена-портокал. В доста региони на страната се палят ритуални огньове – така наречен поклади. Вярва се, че по този начин ще бъдат прогонени злото и зимата.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР