Днес е Разпети петък, най-тъжният ден за Христовата църква. Денят

...
Днес е Разпети петък, най-тъжният ден за Христовата църква. Денят
Коментари Харесай

На Разпети петък хиляди минаха под Христовата плащеница и се помолиха за здраве и благополучие

Днес е Разпети петък, най-тъжният ден за Христовата черква. Денят на Разпятието на Иисус Христос, само че и ден за равносметка и смирение преди да пристигна Възкресението. Във всички православни храмове на страната през днешния ден беше изнесена Христовата плащеница, знак на Гроба Господен.

 

В 18 ч. в църквата " Св. Неделя " стартира Опелото Христово - отслужи го викарият на патриарх Неофит - белоградчишкият свещеник Поликарп.

По традиция Опелото Христово се служи в центъра на храма, където сутринта пред разпятието бе сложена и Христовата плащеница - знак на на Гроба Господен. През целия ден хората минаваха под нея, с цел да измолят здраве и благополучие.

 

На Разпети петък свършва земният път на Божия наследник. По пладне издигнали Разпятието и го приковали. От двете му страни били кръстовете на двамата разбойници. Единият се покаял и получил избавление. След пладне Иисус се обърнал към небесния си отец, попитал за какво го е изоставил и с думите, че се оставя в ръцете му, умрял. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим повили тялото му в плащеницата на Йосиф и го положили в пещера.

 

" За всички християни това е денят на най-голямо примирение, защото знаем предвечно съществуващият Бог, нашият създадател, нашият татко отдаде родният си наследник, с който са в действителност едно и също, с цел да ни отвори още веднъж райските двери, които бяха затворени за нас при грехопадението ", сподели отец Антоний, катедрален храм " Св. Ал. Невски ".

 

В края на вечернята, която се отслужва през днешния ден, от олтара на храма беше изнесена Христовата плащеница, знак на гроба Господен. С нея свещениците обиколиха три пъти към Разпятието Христово и я поставиха пред него. По традиция през днешния ден миряните минават под плащеницата, с цел да измолят здраве и божие снизхождение.

 

" Символът е влизането в Гроба Господен. Ако отидете и в Йерусалим, ще видите, че влизайки в Гроба Господен, там, с цел да влезеш, би трябвало да се наведеш. Едно такова съпогребване, препогребване, поклонение на Гроба Господен ", изясни отец Антоний.

 

Вярва се, че всеки, който мине под плащеницата, ще отнесе в дома си и парченце от Иисус Христос.

 

В края на Опелото Христово камбаните на храм " Св. Неделя " забиха траурно, а свещеници и миряни излязоха и в литийно шествие обиколиха храма, носейки плащеницата в ръце и по този начин символизирайки погребението Христово. Утре е Велика събота - наша църковна делегация ще лети до Йерусалим, с цел да донесе оттова Благодатния огън.

 

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР