Днес е последен ден за електронното преброяване. До 10 октомври

...
Днес е последен ден за електронното преброяване. До 10 октомври
Коментари Харесай

Денят на един преброител

Днес е финален ден за електронното броене. До 10 октомври бе продължен срокът за цялостното броене на популацията у нас. 
Борислав Василев е преброител в един от столичните региони – Подуяне. 

„ Работа имаме много. Аз най-малко до 3 октомври ще се оправя . До 30-и към този момент съм завършил два сектора, имам още два. Третия съм го почнал “, споделя той пред БНР. Борислав е оптимист, че ще си свърши работата в точния момент. 



„ Аз ги чувствам хората. Не всеки желае да му влезе у дома някой и се разбираме на другия ден или те ми звънят – елате да вземете попълнената карта “, споделя за работата си преброителят.

В квартал „ Сухата река “, зад гара Подуяне е като в Афганистан , регистрира Борислав.

„ Води се, че това е улица. Има живи хора. “



На тази улица живее Борислава, на 22. През пролетта е родила Дидо и го отглежда сама в нещо като пристроена към съвсем вековна къща колиба . Преброителят  Борислав сяда да написа вместо нея, тъй като дамата е посещавала учебно заведение единствено до първи клас.

За разлика от други участници в преброяването, които оспорват съществуването на въпроси за домакинското съоръжение в дома им, Борислава не счита за странни въпросите за съществуването на ледник и бойлер, тъй като просто няма .

Някъде няма дори пералня и ток, по този начин е – 2021 година още има такива места “, отбелязва преброителят. „ Има доста обитаеми места и без тръбопровод и канализация . Има някои села – още нямат ток. “



Дори Борислава да живее в София, в къща и детето й да има топла стая, статистиката няма да регистрира, че преди 15 години момичето е било окончателно изгубено за просветителната система и е останало единствено с персоналната карта и уклончивия отговор, че „ малко знае да чете, но не толкоз доста “. 

Дали синът й Дидко го чака същата орис? Този отговор би трябвало да дадат хората, които четат статистиката , счита Сюлейман Низамов, също гражданин на квартал „ Сухата река “.

„ Естествено, че сигнал би трябвало да е към ръководещите, само че това са процеси, които не са от през вчерашния ден и от оня ден . Аз съм на 36 години, детето е на 6 месеца. Преди 20 години – 25, човек на 36 години да има дете на 6 месеца, не е било по този начин. Тогава хората на 20-1-2-3-4 към този момент са имали две деца “, разяснява Низамов.

Политиците не могат да разделят баницата, въпреки че баницата е огромна. А какво остава за нас, хората - за мен и за вас, добавя той.
Повече за това какво срещат преброителите - чуйте в звуковия файл.  Снимки: Добромир Видев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР