Днес е погребението на кралица Елизабет II. На церемонията ще

...
Днес е погребението на кралица Елизабет II. На церемонията ще
Коментари Харесай

Светът си взема последно сбогом с кралица Елизабет Втора

Днес е погребението на кралица Елизабет II. На церемонията ще участват към 500 президенти, държавни ръководители и други задгранични високопоставени лица, измежду които ще е и българският държавен глава Румен Радев.

96-годишната Елизабет II, която след 70 години на престола стана най-дълго управлявалият актуален монарх, умря на 8 септември, а наследникът на трона принц Чарлз, беше публично провъзгласен за крал с името Чарлз III. Церемонията ще стартира в 13 ч. българско време.

След траурната върволица ще стартира заупокойна работа в Уестминстърското абатство, на която ще участват към 2 хиляди души. Сред тях са президентът на Съединени американски щати Джо Байдън,придружаван от брачната половинка си Джил Байдън, министър председателите на Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Не са поканени представители на Сирия, Афганистан и Венецуела, както и на Русия, Беларус и Мианма. След службата с пешеходно шествие ковчегът ще бъде пренесен до замъка Уиндзор, а самото заравяне ще е по-късно в стеснен кръг.

В последните дни хиляди британци отдадоха респект на Елизабет II като доста от тях чакаха над 13 часа, с цел да стигнат до залата. В Лондон се чака да дойдат към един милион души. Предвидени са 250 спомагателни услуги за напредване по железопътната мрежа.

Повече от 100 полета ще бъдат анулирани на летище Хийтроу, заяви телевизия Sky News. Според медията решението е взето в символ на почитание към кралското семейство, а анулацията цели шумът от самолетите да не попречи на церемонията. Погребението на кралица Елизабет II ще е първото държавно заравяне във Англия от това на Уинстън Чърчил през 1965 година

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР