Международният наказателен съд (МНС) днес издаде заповеди за арест на

...
Международният наказателен съд (МНС) днес издаде заповеди за арест на
Коментари Харесай

Заради военни престъпления: Международният наказателен съд иска ареста на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

Международният углавен съд (МНС) през днешния ден издаде заповеди за арест на някогашния съветски министър на защитата Сергей Шойгу, както и на висшия съветски военачалник Валерий Герасимов, шеф на Генералния щаб, за хипотетични военни закононарушения в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изказване на съда се показва, че заповедите за арест са били издадени въз основа на преценката на съдиите, че е налице обосновано съмнение, че двамата мъже са виновни за “ракетни удари, нанесени от съветските въоръжени сили по украинска енергийна инфраструктура ”между 10 октомври 2022 година и 9 март 2023 г.През този времеви интервал съветските въоръжени сили са нанесли доста удари по огромен брой електроцентрали и подстанции на редица места в Украйна, написа още в изказването.

Шойгу и Герасимов са обвинени в осъществяването на военни закононарушения и закононарушения против човечеството, защото са управлявали набези против жители и цивилни обекти в Украйна. Няма непосредствена възможност някой от тях да бъде арестуван, защото Русия не признава юрисдикцията на МНС и отхвърля да съобщи обвинените от съда лица, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година МНС издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по обвиняване, че носи персонална отговорност за отвличания на деца в Украйна, напомня Ройтерс.

Русия неведнъж е заявявала, че енергийната инфраструктура на Украйна е законна военна цел и отхвърля да е атакувала цивилни лица или гражданска инфраструктура.

През май тази година, малко след началото на петия си президентски мандат, Путин направи промени в управлението на Военното министерство и смени Шойгу с икономиста Андрей Белоусов. Шойгу бе назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР