Днес е двоен празник за българската писменост, просвета и култура.

...
Днес е двоен празник за българската писменост, просвета и култура.
Коментари Харесай

ВМРО: Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост за 24 май

" Днес е двоен празник за българската книжовност, култура и просвета. Преди три години, с помощта на борбата на депутатите от Вътрешна македонска революционна организация в 44-тото Народно заседание този незабравим празник получи своето справедливо име и беше преименуван от „ Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност “ в „ Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност “. А нощес един български публицист взе най-престижната международна премия за литература „ Букър “. Това са две значими събития, които би трябвало да бъдат запомнени за поколенията " Това декларира в своя позиция партия Вътрешна македонска революционна организация.

Ето и цялостния текст:

Емблематичната смяна в името на празника беше направена посредством изменение в член 154, алинея 1 от Кодекса на труда през декември 2020 година. В КТ точно са указани формалните празници в Република България. Това, което ние направихме, е изцяло естествената и разумна историческа смяна, която е и път към задвижването на развой по признаването на равнище Европейски съюз на кирилицата като българска писменост. Днес може да се одобри, че когато стане дума за празника 24 май, българското общество схваща, че това е денят на българската книжовност. Тя е идентична с кирилицата, основана и публикувана измежду другите славяни точно от България. Тя е неповторима и се отличава от другите графични форми измежду православните славяни.

На нея са творили стотици български създатели, които са основали хиляди творби, останали в националната и международната литературна съкровищница, до които през днешния ден се подрежда и премията „ Букър “ на Георги Господинов за книгата му „ Времеубежище “.

Поправката, която постигнахме преди три години, е значима, тъй като в нашето съвремие освен силата на армиите и икономическата мощност дефинират мястото на страните в света, а тъй като има друга и доста значима и значима мощ – силата на духовни и нематериални полезности. Силата на духа може да бъде доста по-мощно оръжие от ракетите и нуклеарните оръжия. Основата на държавността и на българския дух е точно българската книжовност.

Историческата просвета от дълго време е разкрила, че гениалното изобретение на Светите братя Кирил и Методий, създавайки писменост на славяните, е употребявано във външната политика на император Михаил II за разрастване на културното и политическо въздействие на империята в Западните Балкани. Затова е и основана моравската задача на двамата братя, която приключва с неуспех. По-късно Наум, Климент, Горазд, Ангеларий, Сава доближават до българската земя - през 1886 година, след като стартира и българският роман за писмеността на Светите братя Кирил и Методий. Кирилицата, която се основава в България, и подменя глаголицата, основана от Константин-Кирил Философ и Методий, съставлява част от фундаменталното реформаторско придвижване, осъществено от Борис, Симеон Велики и цар Петър.

Днес единствено можем да се вгледаме в историята и да използваме постигнатото тогава като значим урок за бъдещето на модерна България!

Честит празник!

България над всичко!

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР