Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани

...
Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани
Коментари Харесай

Румен Радев: Днес е ден на почит

Днес е ден на респект към дребното останали български ветерани от Втората международна война, към хилядите българи, взели участие в нея и към хилядите наши жертви, съдействали с живота си за Обединена Европа, в която живеем през днешния ден. Това съобщи през днешния ден пред публицисти президентът. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова сервираха цветя пред Паметника на Незнайния войник в София по случай отбелязването на 77 години от успеха над нацизма и в символ на благодарност към всички починали във Втората международна война българи.

По-късно пред постройката на президентската институция Румен Радев и Илияна Йотова участваха на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз в чест на Деня на Европа. Президентът Радев одобри почетния часовой на Националната гвардейска част.

Крайно несвоевременно и нездравословно е да се слагат ултиматуми на България, уточни президентът в отговор на журналистически въпрос за изказванията на външния министър на РСМ Буяр Османи, че до юни има опция за развиване на връзките сред България и РСМ. Румен Радев напомни, че външният напън към България е бил още по-голям предходната година, само че този напън „ може да се удържа, когато има ясни позиции и те регистрират освен българския интерес, а и истината “. Държавният глава напомни също по този начин, че на две следващи съвещания на Европейския съвет като представляващ България е съумял както той, по този начин и служебното държавно управление, да удържат българската позиция по отношение на отварянето на вратата за договаряния на РСМ. „ Показахме основанията и обяснихме доста добре позициите на България и те се възприемат, тъй че в този момент просто би трябвало да се отстоят “, добави Румен Радев. Президентът подсети, че става въпрос за нарушение на правата на индивида, за нарушение на Копенхагенски критерии, за език на омразата, които са несъвместими с европейските правила и полезности.

Относно енергийната рецесия, в която страната се намира, Румен Радев акцентира, че българската взаимозависимост от съветския газ и нефт е огромна, защото през годините не е реализирана диверсификация и в този момент би трябвало да се търсят решения в полза на България. „ За разлика от други страни в Европейски Съюз, българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това би трябвало да се регистрира “, уточни още президентът като добави, че битката е да не допуснем фрапантно нарастване на цените на доставките и по опция те да се запазят същите. В противоположен случай рисковете са за „ чудовищна инфлация, при която хиляди дребни и междинни структуроопределящи предприятия няма да устоят “. Това значи тежка икономическа и обществена рецесия, с всички последици, в това число и за тези, които ръководят сега.

„ Най-малкото сега имаме потребност от нови избори. Българите са изморени от избори “, уточни президентът запитан за опцията от нови предварителен парламентарен избор. По думите му това е последна мярка, само че над всичко би трябвало да бъде българският интерес. „ Очаквам държавното управление да има доста ясна визия по какъв начин живеят и какво желаят българите и да се вслушва в техния глас “ разяснява президентът.

В отговор на въпрос за мнения на заместител министър-председателя по стопанската система и промишлеността и министър на стопанската система и промишлеността по отношение на контракти, подписани от служебното държавно управление за експорт на българско оръжие, президентът съобщи, че изказванията са неточни и елементарно проверими. Явно министърът се пробва да избяга от подписа си от разрешителните за експорт на оръжия за трети страни, за които знае доста добре, че стигат до Украйна, уточни президентът. Президентът подсети, че тук не става въпрос за контракти за експорт на оръжия, защото България не изнася като страна оръжия, а частни компании. „ Важен е подписът в Междуведомствена комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване, която министърът ръководи и с който се позволява износът на оръжия “, акцентира още президентът Румен Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР