Днес е 8 март. Празник на жената! Празник на майката!С

...
Днес е 8 март. Празник на жената! Празник на майката!С
Коментари Харесай

8 март- международен ден на жената! Честит празник!

Днес е 8 март. Празник на дамата! Празник на майката!С цвете в ръка пожелаваме най-красивите неща на по-добрата половина на човечеството-жените, тези които с нежната си мощ прекатурват света. Мили дами и майки, бъдете здрави, бъдете щастливи! Нека в живота Ви има единствено обич и хубост!.. Нека животът Ви бъде низ от прелестни моменти, измежду тези, които обичате! Бъдете обичани всеки ден, всеки час!Ине забравяйте: Да бъдеш жена е същинско знамение на природата. Ценете себе си и дръжте главите си постоянно гордо изправени! Честит празник!

Ето историята на днешния празник:

Първият Ден на дамата е маркиран на 23 февруари 1909 година в Съединени американски щати по самодейност на Американската социалистическа партия.

Идеята за основаване на интернационален ден на дамата се появява след бурната индустриализация и икономическа агресия при започване на 20 век, която поражда митинги за възстановяване изискванията на труд.

Календарната дата се свързва с първата всеобща демонстрация на дами работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на митинг срещу неприятните условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези дами основават своя първи работен профсъюз.

Това е значимо за борещите се за права на дамите в Западна Европа и Съединени американски щати през годините на студената война


Клара Цеткин и Роза Люксембург, 1910 година
В идващите години следват други митинги, най-известният от които е през 1908 година, когато дамите провеждат шествие през Ню Йорк с претенции за по-кратък работен ден, по-добро възнаграждение и право на гласоподаване.

На 27 август 1910 година в Копенхаген се организира първата интернационална конференция на дамите, проведена от социалистическия интернационал. По предложение на немската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се чества денят на работничките и на интернационалната им взаимност, за да се активизират необятните женски трудови маси за битка за пълноправие с мъжете във всички публични сфери на живота. На идната година, Международният ден на дамата е маркиран от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 година във Франция и Русия.

При пожар във фабрика за облекла в Ню Йорк умират повече от 150 работнички. Инцидентът, с извънредно висока смъртност, се приписва на неналичието на ограничения за сигурност.

На Запад Международния ден на дамата се отбелязва през 1910-те и 1920-те, само че последователно замира. Той се възобновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.

Демонстрациите на дамите в Русия се считат за първия стадий на Руската гражданска война от 1917 година На 8 март, през същата година работничките от Петроград излизат на проява против глада, войната и царизма. След Октомврийската гражданска война в Русия, от името на българските участнички във Втората интернационална конференция на жените-комунистки през 1920 година в Москва Ана Маймункова предлага Осми март за Международен ден на дамата. През 1965 година 8 март е разгласен публично като неработен ден и празник на дамата в Съюз на съветските социалистически републики. И през днешния ден денят е неработен в Русия и други страни от някогашния Съветски съюз – Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Северна Македония и Монголия.

През 1975 година, по време на Международната година на дамата, Организацията на обединените народи стартира да чества 8 март като Организация на обединените нации Ден на дамата. Две години по-късно, през декември 1977 година, Общото заседание на Организация на обединените нации приема специфична резолюция, с която прогласява 8 март за Международен ден на дамата, който да се отбелязва всека година от държавите-членки, в сходство с техните исторически и национални обичаи. ]

През 2017 година Организация на обединените нации отбелязва празника под мотото „ Жените в изменящата се работна среда: Планетата 50 на 50 до 2030 година “

В България Осми март в началото се отбелязва с беседи в стеснен кръг на социалисти през 1911 година, а през 1915 година е първото обществено честване.

Като общобългарски празник Осми март стартира да се чества след 9 септември 1944 година Отначало по предприятия, фабрики, институции се вършат събрания, на които се регистрира приносът на дамите в производството, културата, науката и публичния живот. След 1960 година честването взема изключително необятни размери и става обичан празник на дамите от всички възрасти, като Ден на дамата и на майката.

Екип Struma.com

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР