Днес е 24 септември. Ден, който спокойно може да бъде

...
Днес е 24 септември. Ден, който спокойно може да бъде
Коментари Харесай

Един велик ден! Когато България бе на върха на света

Днес е 24 септември. Ден, който умерено може да бъде наименуван българският ден в международната лека атлетика. Естествено, дружно с оня 30 август, в който Стефка Костадинова стъпи на международния връх.

 На днешния 24 септември в разнообразни години България се гордее с превъзходни достижения в леката атлетика. Първа е Йорданка Благоева. Не инцидентно е наречена Първата. Защото на 24 септември 1972 година тя слага международен връх в скока на височина. Благоева преодолява летвата на 194 сантиметра и по този начин се трансформира в първата българка, която слага международен връх.

Нашата горделивост слага върха на надпревари в Загреб. Рекордът от 194 сантиметра на Данчето, както я назовават всички нейни близки и другари, остава две години. През 1974-та го подобравя германката Розмари Акерман го усъвършенства.

Любопитното е, че след атлетическото съревнование на стадиона в Загреб имало футболен мач. И хората изпълнили трибуните поради дуела, а не толкоз поради конкуренцията по лека атлетика. Те обаче станали очевидци и на международния връх на българката.а

 На 24 септември 1988 година Христо Марков става олимпийски първенец в Сеул в тройния скок. 12 години по-късно на същата дата – 24 септември 2000 година, Тереза Маринова стана олимпийска шампионка в Сидни.

“Ритуалът ни за 24 септември?! Чуваме се, поздравяваме се и се връщаме в спомените ”, споделят двамата.

“Като чувство купата на Тереза е в пъти по-сладка за мен. Едно е да се състезаваш самичък, друго е да стоиш в профил и да чакаш. Тереза направи връх на България и персонално достижение навръх Олимпиадата. Значи сме си свършили добре работата. Като си играч е по-лесно, треньорската работа е доста сложна ”, прибавя Христо Марков.



Тереза Маринова в Сидни 2000 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР