Днес държавният глава Румен Радев е провел среща с посланиците

...
Днес държавният глава Румен Радев е провел среща с посланиците
Коментари Харесай

Президентът Радев: България подкрепя всяка инициатива, насочена към възстановяване на мира в Близкия Изток

Днес президентът Румен Радев е провел среща с посланиците на арабските страни в България. Дискусията се е състояла в президентската институция, по самодейност на дипломатическите представители на арабските страни, упълномощени в страната ни, предвид на обстановката в Близкия Изток .

Президентът е обрисувал във встъпителното си изявление, че военните дейности в Близкия Изток имат директно отражение върху интернационалния мир и въздействат върху стабилността в прилежащите райони. Припомняйки кардиналната позиция на страната ни против всички форми на тероризъм и правото на отбрана против тях при съблюдаване на интернационалното право . Затова България е подготвена да поддържа всяко предложение за прекратяване на военните дейности, деескалация на спора и търсене на решение за възобновяване на мира. В същото време той е изразил и мощната ни угриженост от сериозната филантропична обстановка в Ивицата Газа, която изисква незабавни дейности за гарантиране на отбраната на цивилното население и обезпечаване на доставки на храни и лекарства , като това е позиция на 26 държави-членки на Европейски Съюз от Съвет „ Външни работи “ , отразена в тяхно взаимно изказване.

„ България следи със угриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия Изток и ескалацията на риска от прерастване на военния спор сред Израел и „ Хамас “ в районен “ , декларирал Радев по време на среща.

Румен Радев е припомнил обичайните другарски връзки сред България и редица арабски страни , намерили израз в изпращането на хиляди български лекари, инженери, медицински и механически експерти, както и в образованието на десетки хиляди арабски студенти в български университети в помощ на самостоятелното и демократично развиване на страните от района. Той е призовал и за поддръжката на арабските страни за напъните за освобождение на българските моряци на арестувания транспортен съд „ Galaxy Leader ”.

В отговора си редица от арабските посланици подчертали , че те се обръщат към българския президент като водач на другарска за тях страна , в чиято балансираност и мъдрост имат голямо доверие .

Дипломатическите представители са призовали по време на срещата за съответни дейности от страна на интернационалната общественост за неотложно и обезпечаване на свободен достъп на филантропичната помощ за цивилното население, защото 1 500 000 души са изправени пред филантропична злополука . Те са определили, като несъразмерен воененят отговор на Израел и като геноцид против палестинския народ .

Посланиците са изразили и позиция за недопускане на всеобщо наложително разселване на палестински бежанци в прилежащите страни , което би довело до тяхната дестабилизация. Дипломатическите представители също са подчертали, че от началото на военните дейности 39 000 палестинци са починали , от които 14 600 деца и към 9000 дами , а 70% от постройките в Ивицата Газа са разрушени, в това число учебни заведения, лечебни заведения, религиозни храмове, центровете на Организация на обединените нации, което неимоверно затруднява възобновяване на изискванията на живот. Затова са нужни действителни задължения от страна на интернационалната общественост за основаване на институционалното създаване на самостоятелна Палестинска страна , която да живее в мир с Израел , в сходство с решенията на Организация на обединените нации на правилото на двете страни за трайното решение на рецесията в Близкия Изток .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР