Днес членовете на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент

...
Днес членовете на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент
Коментари Харесай

Делегацията на българските социалисти в ЕП подкрепи резолюцията срещу войната в Украйна |

Днес членовете на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент поддържаха резолюция „ по отношение на съветската експанзия против Украйна “. Резолюцията беше подкрепена от безусловно всички парламентарни групи и призната с невиждано болшинство от 637 гласа „ за “ против 13 „ срещу “.

Приетата резолюция изрично осъжда военната експанзия на Руската федерация против Украйна и нашествието ѝ в страната в нарушаване на интернационалното право, както и присъединяване на Беларус в тази експанзия. С нея евродепутатите упорстват Русия неотложно да приключи всички военни дейности в Украйна, да изтегли абсолютно всички военни и паравоенни сили от цялата територия на Украйна и да зачита териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на страната.

Като социалисти, нашата най-голяма угриженост е за опазването на човешкия живот. Убедени сме, че всяка война е драматичен неуспех на цивилизационните постижения на човечеството, която ни връща към най-лошото. Убедени сме също, че дълготраен и резистентен мир не може да бъде построен на цената на хиляди жертви, и страданията, лишенията и контузиите на милиони, декларират членовете на Делегацията.

Водени от горното, през днешния ден подкрепихме резолюцията, която отразява нашето предпочитание за неотложно преустановяване на военните дейности.

Категорично поддържаме правото на всеки народ да дефинира ориста си, както и да пази дома и родината си.

В същото време, наша задача е да не се стига до такива спорове и жертви. Безспорно е, че отговорността за военните дейности и трагичните последици от тях носят съветският президент и управлението на Руската федерация. Но това е и пропуск на цялостната архитектура за сигурност в Европа и света след Втората международна война. В търсенето на решение на тази рецесия и предотвратяването на други е редно да се запитаме за какво се стигна дотук и за какво се провалиха Минските съглашения.

Със страдание установяваме, че с изключение на от взаимност, през днешния ден Европа се сплотява към концепцията за въоръжаване и война. Изглежда, че са забравени уроците от историята. Не можем да приемем, че това е единственото допустимо решение, даже с днешна дата. Трябва да бъдат положени всички старания за прекъсване на огъня, а страните да се върнат на масата за договаряния. Ето за какво отхвърлихме редица текстове, с които се приканва за увеличение и ускорение на износа на оръжие и военно съоръжение за Украйна, показват алените евродепутати.

Също по този начин сме уверени, че някои от рекомендациите биха имали гибелен резултат върху европейската, в това число българската стопанска система. Не подкрепихме предложенията за ограничение на вноса на най-важните съветски артикули за експорт, в това число петрол и газ. Едва ли има потребност да означаваме, че след близо 10 години ръководство, държавното управление на ГЕРБ не направи съвсем нищо действително за диверсификацията на българската енергетика, и подобен ход ще има тежки последствия за българската стопанска система, както и за всяко българско домакинство и бизнес.

Същото се отнася и за препоръчаното преустановяване на съдействието с Русия в нуклеарната област. Това би направило невъзможна работата на българската атомна електроцентрала АЕЦ „ Козлодуй “ във време, в което тя е основна за енергийния ни баланс.

По отношение на глобите, Делегацията на българските социалисти показва опасения, че те не реализират възпиращия резултат, който би трябвало да имат върху съветските президент и хайлайф, а се отразяват директно върху цялото население на Русия.

Според нас съветското общество може да има основна роля за прекъсване на този спор. Несъгласните към този момент обявиха своята позиция по площадите на редица съветски градове. Ето за какво подкрепихме текст, с който Екологичен потенциал отбелязва, че войната на Русия против Украйна не се поддържа от съветския народ, и приканва всички политически участници и медиите да не разпалват ненавист сред хората в Европа.

Медийната независимост е една от главните полезности, които отстояваме в Европейски Съюз, а първата жертва във всяка война е истината. Затова считаме, че препоръчаната възбрана на съветски медии в Европейски Съюз, както и наличие в обществени платформи, е цензура и демонстрация на уязвимост, а не битка с пропагандата. Считаме също, че препоръчаното понижаване на броя на съветските дипломатически и консулски представителства в Европейски Съюз и страните членки би имало за единствен резултат възпрепятстване на опцията за разговор с Руската федерация.

Делегацията приканва за взаимност и помощ за всички тези, потърсили избавление от спора в прилежащите страни и страните от Европейски Съюз, в това число в България.

В умозаключение членовете на Делегацията означават, че отначало разгорилото се в последните дни в българското общество опълчване на „ фили “ и „ фоби “ е пагубно. То задушава опцията за рационален спор, разнообразни отзиви и причини, които да послужат за взимане на рационални управнически решения в полза на България. Както Европа, по този начин и България от дълго време са създали своя главен ценностен и цивилизационен избор, и това пролича ясно през днешния ден в Европейския парламент, където резолюцията беше подкрепена от безусловно всички парламентарни групи.



За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР