Днес честваме 140 години от Освобождението на България от турско

...
Днес честваме 140 години от Освобождението на България от турско
Коментари Харесай

България чества 140 години свобода

Днес честваме 1 40 години от Освобождението на България от турско иго.

На 3 март 1878 година в град Сан Стефано е подписан кротичък контракт сред Русия и Османската империя, с който се поставя завършек на Руско-турската освободителна война и се основава още веднъж българската страна след близо 500-годишно османско господство.

Причина за войната е жестокото потушаване на което провокира голям отзив в цяла Европа. Видни общественици и държавници, измежду които Уилям Гладстон и Виктор Юго, издигат глас в поддръжка на потиснатите българи.

По силата на Санстефанския контракт, България се трансформира в най-голямата страна на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия до БЯло Море, цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

От 1888 година 3 март се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като формален празник е маркиран през 1978 година във връзка 100-годишнината от Освобождението. С решение на Великото Народно заседание от 5 март 1990 година датата е оповестена за Национален празник.

Днес
С публични празнувания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник.

Основните празненства ще бъдат в столицата София, а празнувания ще има във всички градове в страната.

Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще вземе присъединяване в тържествената стратегия, с която ще бъде маркиран Националният празник на България 3 март.

В 10.00 часа президентът ще дойде в Шипченския манастир „ Рождество Христово “.

В 11.00 часа, на площадката под връх Шипка президентът Радев ще участва на панихида в памет на починалите воини. Държавният глава ще бъде посрещнат с публична гала, по време на която ще одобри рапорта на началника на караула, след което ще произнесе слово.

От 18.30 часа на пл. „ Народно заседание “ в София ще се състои тържествената заря-проверка във връзка Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. В 18.40 часа президентът ще произнесе слово.

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил . Той идва по покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна черква.

Патриарх Кирил идва в България за честването на Националния празник - 3 март, на който тази година означаваме кръгла годишнина - 140 години от Освобождението от османска власт.

Музеи

По случай Националния празник на България 3 март (събота) Националният исторически музей (НИМ) афишира вход свободен.

Посетителите ще могат да прегледат изложбата „ Знаци на свободата и героизма”, отдадена на 140-годишнина от Освобождението на България, която се открива същият ден, в 11,00 часа.

НИМ ще e отворен за гости от 9.00 до 17.30 часа.

Регионалният исторически музей-София също афишира безвъзмезден вход в събота за непрекъснатата експозиция в постройката на музея на пл. „ Бански “ 1 (10:00 - 18.00 ч.), както и в археологическото равнище под базиликата „ Света София “ (10:00 - 17:30 ч.).

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова Софийската градска художествена изложба, Регионалният исторически музей - София на пл. „ Бански “ и археологическият музей под базиликата „ Света София “ще работят с безвъзмезден вход за гости.

Работното време на парк - музей „ Врана “ е от 10 до 16 часа, Софийската градска художествена изложба е отворена за гости от 11.00 до 18.00 часа, Регионалният исторически музей - София от 10.00 часа до 18.00 часа, а археологическото равнище на базиликата „ Света София “ от 10 до 17 часа.

Регионалният исторически музей в Шумен афишира свободен вход за гости на националния празник 3 март, оповестиха от там. Тогава гратис от 9 до 17 часа шуменци и гостите на града ще могат да прегледат централната експозиция на музея.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР