Днес беше публикувана нова версия на Концепцията за външна политика

...
Днес беше публикувана нова версия на Концепцията за външна политика
Коментари Харесай

Путин обяви нова концепция за външна политика: Ще формира многополюсен свят

Днес беше оповестена нова версия на Концепцията за външна политика (КВП) на Русия, утвърдена от президента Владимир Путин, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Документът дефинира предпочитаните области, задачите и дилемите на интернационалната активност на страната и ще бъде пътна карта за съветското външно министерство и други министерства и организации.

Предишната версия на концепцията беше призната през ноември 2016 година

На среща с членовете на Съвета за сигурност президентът Путин уточни, че новата външнополитическа идея на Русия ще послужи като добра основа за по-нататъшната работа в региона на интернационалните връзки.

" Представената идея, съгласно мен, ще послужи като добра доктринална основа за по-нататъшната ни работа по интернационалните въпроси ", съобщи той. Путин посочи, че разширението на връзките с градивни сътрудници и основаването на условия неприятелските страни да се откажат от враждебната политика по отношение на Русия изискват особено внимание.

Освен това президентът прикани за подсилване на суверенитета на Русия, усилване на нейната роля във образуването на по-справедлив, многополюсен международен ред. " При перспективното обмисляне на нашите дейности е значимо да отчитаме целия набор от фактори и трендове в интернационалните връзки, да работим за подсилване на суверенитета на Русия, да усилваме ролята си в решаването на международните проблеми и образуването на по-справедлив, многополюсен международен ред ", акцентира президентът.

Актуализираната версия на концепцията за външната политика на Русия допуска, че антируските стъпки от страна на вражески страни ще бъдат последвани от корав отговор, уточни съветският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на Путин с непрекъснатите членове на Руския Съвет за сигурност.

Основната цел на новата КВП на Русия е установяването на многополюсен международен ред с акцент върху полицентризма и суверенното тъждество на всички страни, съобщи Лавров.

Според посланик №1 на Москва от Русия ще зависи дали Западът ще следва рекомендацията за неконфронтационна политика по отношение на Москва.

" Ясно е закрепено, че ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни планове към тях. Те обаче би трябвало да са наясно, че прагматичното взаимоотношение с Русия е допустимо, единствено в случай че са наясно с безсмислието на конфронтационната политика и в случай че на процедура отхвърлят тази политика ", съобщи министърът. “От нас ще зависи доколко Западът ще бъде подготвен да следва тези рекомендации. “ 

Що се отнася до страните - непосредствени съседи на Русия, в концепцията се показва, че главната цел на Москва в този район е да се трансформира в зона на мир, добросъседство и благополучие. Отделно в документа се акцентира, че Русия се стреми към спокойно разрешаване на интернационалните въпроси в Арктика.

Ройтерс обърна внимание на казаното от Сергей Лавров, че Русия е изправена пред " екзистенциални закани " за сигурността и развиването си от " вражески страни ".

Руският външен министър съобщи в излъчено по малкия екран съвещание на съветския Съвет за сигурност в Кремъл, че новата идея ще очертае по какъв начин Русия може да предприеме " симетрични и асиметрични ограничения в отговор на вражески дейности против Русия ", като се базира на " невиждания напън ", оказван върху Русия от западните й врагове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР