Днес беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня с Азербайджан,

...
Днес беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня с Азербайджан,
Коментари Харесай

Азербайджан и арменските сили постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за сепаратисткия Нагорни Карабах

Днес беше реализирано съглашение за преустановяване на огъня с Азербайджан , с цел да се постави завършек на двудневните сражения в сепаратисткия район Нагорни Карабах , оповестиха локалните управляващи и азербайджански публични лица, представени от „ Асошиейтед прес “.

Споразумението трябваше да влезе в действие в 13:00 ч. локално време (09:00 ч. по Гринуич), а диалозите сред азербайджански публични лица и етническите арменски управляващи на сепаратисткия район за „ реинтеграцията “ му в Азербайджан бяха планувани за четвъртък в азербайджанския град Евлах.

Споразумението е реализирано посредством договаряния с съветския мироопазващ контингент в района, оповестиха локални представители. Тя планува евакуиране на арменските военни елементи и съоръжение от Нагорни Карабах , както и разоръжаване на локалните отбранителни сили, потвърдиха от Министерството на защитата на Азербайджан.

Това става ден, откакто Азербайджан стартира военна интервенция в Нагорни Карабах и употребява тежък артилерийски огън по арменските позиции там – нахлуване, при което съгласно локални чиновници са починали или са били ранени десетки хора.

Азербайджан назова артилерийския обстрел „ антитерористична интервенция “ и съобщи, че той ще продължи, до момента в който сепаратисткото държавно управление на Нагорни Карабах не се саморазпусне и „ противозаконните арменски военни формирования “ не се предадат.

Твърди, че е ориентиран единствено към военни обекти, само че по улиците на районната столица Степанакерт се виждат обилни вреди – изпочупени витрини на магазини и пробити коли, явно от шрапнели.

Взривовете отекват към Степанакерт на всеки няколко минути в сряда сутринта, като някои детонации са в далечината, а други – по-близо до града.

Ескалацията породи опасения, че в района може да се възобнови пълномащабна война сред Азербайджан и Армения , които повече от три десетилетия водят битка за планинската територия Нагорни Карабах. Последните тежки боеве там се водиха в продължение на шест седмици през 2020 година

Министерството на защитата на Азербайджан разгласи началото на военната интервенция часове откакто заяви, че четирима бойци и двама цивилни са починали при детонации на противопехотни мини в Нагорни Карабах.

Министерството не даде незабавно детайлности, само че съобщи, че фронтовите позиции и военните средства на арменските въоръжени сили са „ обезвредени благодарение на високоточни оръжия “ и че се нападат единствено законни военни цели.

Руското министерство на защитата съобщи в сряда, че мироопазващият му контингент в Нагорни Карабах е евакуирал повече от 2000 цивилни, само че не даде детайлности къде са били отведени.

Министерството на външните работи на Армения обаче отхвърли нейни оръжия или войски да се намират в Нагорни Карабах и назова известията за саботажи и мини в района „ неистина “. Арменският министър-председател Никол Пашиян твърди, че главната цел на Азербайджан е да въвлече Армения във военни дейности.

Представители на етническите арменци в Нагорни Карабах обявиха в изказване, че Степанакерт и селата в района са „ подложени на натоварен обстрел “ . Военните от района обявиха, че Азербайджан употребява самолети, артилерийски и ракетни системи, както и безпилотни самолети в боевете.

Жителите на Степанакерт са се преместили в изби и бомбоубежища , а боевете са прекъснали електрозахранването . Недостигът на храна в региона продължава, а лимитираната филантропична помощ, доставена в понеделник, не беше разпределена заради обстрела, който се възобнови вечерта, откакто беше спрял за малко следобяд.

Омбудсманът по правата на индивида на Нагорни Карабах Геган Степанян съобщи в сряда, че 32 души, в това число седем цивилни, са били убити, а повече от 200 други са били ранени. По-рано Степанян съобщи, че измежду убитите има едно дете, а измежду ранените – 11 деца.

Главната прокуратура на Азербайджан съобщи, че арменските сили са обстрелвали Шуша , град в Нагорни Карабах под контрола на Азербайджан, от голямокалибрени оръжия, при което е умрял един граждански.

Нито едно от тези изказвания не може да бъде без значение тествано.

Нагорни Карабах и обилни околни територии бяха под контрола на етническите арменци след края на сепаратистката война през 1994 година, само че Азербайджан си върна териториите и елементи от Нагорни Карабах по време на боевете през 2020 година Те приключиха с помирение, което сложи съветски миротворци в Нагорни Карабах .

Азербайджан обаче твърди, че от този момент Армения внася контрабандно оръжия. Твърденията доведоха до обсада на пътя, свързващ Нагорни Карабах с Армения , което докара до дефицит на храна и медикаменти.

Хиляди протестиращи се събраха във вторник в центъра на Ереван, столицата на Армения, като блокираха улици и желаеха от управляващите да защитят арменците в Нагорни Карабах. Някои от тях влязоха в конфликт с полицията, която съгласно известията е употребила зашеметяващи гранати. Общо 34 души – 16 служители на реда и 18 цивилни – са били ранени при конфликтите, заяви арменското министерство на опазването на здравето. На към половината от тях продължава да се оказва здравна помощ , оповестиха от министерството.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР