Днес Българското национално радио навършва 87 години. На 25 януари

...
Днес Българското национално радио навършва 87 години. На 25 януари
Коментари Харесай

БНР на 87 години

Днес Българското национално радио навършва 87 години. На 25 януари 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за одобряване Наредбата-закон за радиото, която царят утвърждава с декрет на идващия ден. Така радиоразпръскването става държавна благосъстоятелност и публично стартира активността на националното радио.

Рожденият ден се празнува с тържествена гала за връчване на Голямата премия „ Сирак Скитник “ и годишните награди на БНР.

Сирак Скитник е артистичният псевдоним на Панайот Христов - художник, стихотворец, държавник, който на 18 юни 1935 година е назначен за първия основен началник на националното радио, тогава под името Радио София.

Годишната премия „ Сирак Скитник “ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос към развиването на радиото като социална медия.

Наградите са обособени в три категории. Голямата премия „ Сирак Скитник “, премия за радиожурналистика и премия за радиопредаване, радиопроект или мултимедиен план, музикален план на БНР.

Програма „ Хоризонт “ е измежду номинираните за огромната премия за важен принос в развиването на БНР.

Тоня Димитрова от стратегия „ Хоризонт “, кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова, фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев и Цветан Цветанов от стратегия „ Христо Ботев “ са измежду номинираните за премията за радиожурналистика, а подкастите на „ Хоризонт “ за груповата премия за план за професионализъм и истински хрумвания през миналата година.

Церемонията ще се излъчва директно в ефира на стратегия „ Хоризонт “ след новините в 19 часа и ще се стриймва на уеб страницата на БНР.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР