Днес Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици Мина,

...
Днес Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици Мина,
Коментари Харесай

Над 1000 души празнуват имен ден в Ямбол днес

Днес Българската православна черква уважава паметта на Светите мъченици Мина, Виктор, Викентий и Стефанида, както и на Преподобния Теодор Студит, изповедник, свещеник на манастира „ Студион “ в Константинопол, теолог и публицист (759 – 11 ноември 826 г.).

 Известен вълшебник, Свети Мина е настойник на фамилията, самотните дами, пасажерите, бездомните, сираците, дамите, които не могат да заченат, знахарите и лечителите. Египтянин по генезис, боец по орис, той умира в изтезания през 296 година по време на римските императори Диоклетиан и Максимиан, отказвайки да се отхвърли от вярата си. Неговото име значи „ месечина, луна “.

Виктор, който също бил боец, потърпевш при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която участвала на неговите премеждия, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя почнала гръмко да слави подвига на св. страдалец и сама дружно с него се удостоила с мъченическа гибел.

Свети Викентий бил дякон. Той бил погубен поради вярата си в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

В националния календар денят бележи средата на Вълчите празници – времето от Архангеловден до Коледни Заговезни. В българския ритуален календар са заложени разнообразни забрани, с цел да не слизат вълците покрай селището и да не атакуват стадата.

В Ямбол през днешния ден честват 1099 души, от тях 754 са дами и 345 – мъже.

При дамите името Минка е с най-вече празнуващи – 425 представителки. След нея се подреждат Виктория – 288,  Мина – 41.

Най-многобройни при господата са мъжете с името Минчо – 184, а след това е Виктор със 161 именици.

Честит празник!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР