Днес Българската православна църква почита паметта на Св. равноапостолна княгиня

...
Днес Българската православна църква почита паметта на Св. равноапостолна княгиня
Коментари Харесай

Вижте кой има повод да почерпи днес

Днес Българската православна черква уважава паметта на Св. равноапостолна княгиня Олга.

Света равноапостолна княгиня Олга (или Хелга; след кръщението си приема името Елена) е киевска княгиня, брачна половинка на княз Игор I и майка на княз Светослав I, от чието име ръководи сред 945 година и 969 година За произхода и мястото на раждане на Олга Киевска има най-различни догатки, постоянно версиите са изцяло спорни. Но за множеството историци произходът е определящ за делата - тази група застава зад догатката, че Олга Киевска е внучка на княз Борис І и щерка на най-малката му щерка Ана.

Друга версия я показва като щерка на самия цар Симеон I. А най-колоритната е, че тя е щерка на княз Владимир Расате (първородният, ослепен, наследник на княз Борис I).

В тази връзка идва и свързването на град Псков с Плиска, съгласно някои откриватели Олга построила апетит Плисков.

Легендите описват, че княгиня Олга отмъщава с огромна свирепост, поради убийството на брачна половинка й княз Игор.

Олга Киевска ръководи Киевска Рус от 945 до 969 година. Във войната с Хазарския хаганат, Олга схваща че и би трябвало мощен съдружник и се обръща към Византийската империя.

Олга приема християнството, като персонално отива в Константинопол. При покръстването си тя приема името на Елена Лакапина (съпруга на император Константин VII Багрянородни). След завръщането си, християнката Олга поставя първия камък на катедралния храм "Света София " в Киев през 960 година Св. Олга е измежду първите съветски светици и е считана за деен пропагандатор на християнството. В същото време то не е признато за държавна вяра, и даже нейният наследник Светослав е богохулник. Киевска Рус е публично покръстена от внука на Олга — княз Владимир I Велики.

Днес имен ден честват всички, които носят имената: Олга, Олег, Оля. Името Олга има съветски корени и идва от думата “ал`га”, която носи смисъла на “огнена ". Има и друга версия за произхода на името. Тя е, че произлиза от скандинавската дума “heilagr”, която значи “свещен”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР