Днес България получи положителна оценка от Европейската комисия за промени

...
Днес България получи положителна оценка от Европейската комисия за промени
Коментари Харесай

ЕК одобри изменения План за възстановяване и устойчивост на България

Днес България получи позитивна оценка от Европейската комисия за промени в бюджетните линии на вложения по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) на стойност близо 5,7 милиарда евро под формата на безплатни средства от механизма за възобновяване и резистентност. Това оповестиха от министерството на финансите.

С измененията се отразява, от една страна, пониженото безплатно финансиране от Европейски Съюз, а, въпреки това, понижаване на риска от загуба на средства заради физическа неспособност на осъществяване в границите на интервала на допустимост до август 2026 година Редовното държавно управление стартира работата по този развой от юли 2023 година, съумя да наваксва забавянето и ще го завърши в планувания период до края на тази година.

В промени проект България предложи 22 ограничения, които да бъдат отстранени, понижени или променени. Измененият проект на България продължава да подтиква екологичния и цифровия преход, и да укрепва икономическата и обществената резистентност на България, показват от Европейска комисия.

Промените включват доста понижаване на финансирането на плана за закупуване на системи за предпазване на електрическа сила, както и забавени през последната една година инфраструктурни планове в региона на железопътния превоз, ръководството на водите и биоразнообразието, държавната администрация и опазването на здравето. Шест вложения отпадат от НВПУ, като се правят оценка опциите за тяхното финансиране от други източници, в това число съответните оперативни стратегии, които имат период на допустимост до 2029 година

Такава актуализация се постанова, тъй като през 2022 година Европейската комисия преизчисли алокацията на България с малко под 10% – от 6 268 706 000 евро на 5 688 778 600 евро. Това надлежно се отразява съразмерно и на сумите, които България ще получи в своите претенции за заплащания. Това е водоравен метод към всички страни членки (като за 24 от 27 беше понижено финансирането) и се отнася до отчитането на финалните данни за представянето на националните стопански системи в рецесията от COVID-19, а не до предоговаряне или предаване на нов проект или до разпознати финансови корекции или нередности.

Настоящата процедура е в границите на член 18, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2021/241 и не позволява промени в промените по НПВУ, а единствено по бюджетни линии. Европейска комисия осведоми и че не е възможно на този стадий нарастване на бюджетни линии, макар декларираните такива планове от българска страна. България продължава работата по предоговарянето на НПВУ по отношение на справедливи условия по член 21 от Регламент (ЕС) 2021/241 и в сходство с решенията на Народното събрание.

България получи първото заплащане по ПВУ в размер на 1.37 милиарда евро през декември 2022 година

През януари депутатите от 48-ото Народно заседание задължиха служебния вицепремиер Атанас Пеканов да предоговаря Плана за възобновяване и резистентност. Той обаче предизвести, че всяко едно отваряне на Плана допуска в случай че не загуба, то още по-сериозно закъснение на парите за промените, които така и така се бавят, а и вторият транш е заплашен, защото Народното събрание не е гласувало 22 закона, в това число и измененията в правосъдната система за въвеждане на механизъм за надзор над основния прокурор.

Няколко дни по-пъкно от Комисията обясниха, че откакто Планът на дадена страна е бил утвърден от страните членки, промени по него могат да се желаят единствено при изключителни случаи и когато страната покаже, че не може да извърши част от него заради справедливи условия.

Предстои Съветът на Европейски Съюз да прегледа утвърждения от Европейска комисия проект и се чака той да бъде публично признат на идната среща на министрите на финансите от Европейски Съюз.

С цел бистрота, предложенията на България за актуализиране на бюджетни линии бяха оповестени на уеб страницата nextgeneration.bg при тяхното подаване към Европейска комисия.

 

Инвестиция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР