Днес автоимунните заболявания представляват една шокиращо голяма цифра. Това, което

...
Днес автоимунните заболявания представляват една шокиращо голяма цифра. Това, което
Коментари Харесай

Забранени и разрешени храни при Хашимото

Днес автоимунните болести съставляват една шокиращо огромна цифра. Това, което ги сплотява, е, че са нелечими и прогресират във времето като предизвикват разнообразни по степен увреждания на организма.

Едно от тези болести е Хашимото. Това заболяване е ендокринологично, поразява щитовидната жлеза. При него, както и при всички други автоимунни, имунната система атакува личните кафези, като нанася разнообразни по степен провали. Хашимото се открива, когато имунната система е нанесла провали на щитовидната жлеза, която контролира метаболитните процеси, растежа, телесната температура, менструацията при дамите, телесното тегло и други.

Хипотиреоидизъм и Хашимото

Често болните от Хашимото развиват и хипотиреоидизъм, само че подобен процес не е безусловно наложителен. Двата термина не са синоними на едно и също заболяване. Хашимото е болест, а хипотиреоидизмът е положение, което е разследване на тази болест. Хашимото е налице, когато щитовидната жлеза е атакувана от белите кръвни телца, а хипотиреоидизмът е налице в случай, в което щитовидната жлеза не е в положение да създава хормоните, които би трябвало да създава в задоволително количество.

Диетите, назначени от лекуващия доктор, имат значение дотолкоз, че могат да облекчат признаците на заболяването и назад - неправилното хранене задълбочава недоволствата. Кои храни би трябвало да се заобикалят при Хашимото?

Храни, които би трябвало да се заобикалят при Хашимото

На първо място при Хашимото би трябвало да се заобикалят глутеновите храни. Непоносимостта към глутена е присъща за страдащите от заболяването. Предполага се, че е допустимо самото заболяване да се дължи на тази нетърпимост.

Ако заболяването не се повлиява от одобряваните медикаменти, наложително е да се стартира безглутенова диета. Хлябът, бисквитите, ечемикът, ръжта са храни, които би трябвало да отпаднат от менюто.

 неразрешени храни при хашимото

Непреработените термично зеленчуци от рода на зелето, броколите и карфиолът, съдържащи субстанции, които нарушават производството на хормоните от жлезата, също би трябвало да отпаднат.

Соята е идващият хранителен артикул, който не се предлага при Хашимото. При соята нездравословните субстанции остават даже след термична преправка, по тази причина тя би трябвало да отпадне изцяло от храненето.

Храни, подобаващи при Хашимото

Цинкът и селенът са детайлите, които се грижат за салдото на хормоните и по тази причина всички храни, в които ги има в по-големи количества, са добра опция при хранителната диета.

Такива са пробиотиците, храните, които са ферментирали, слънчогледът, гъбите, тиквата, спанакът, яйцата. А утринното кафе може да се размени с леблебия, която също е целесъобразна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР