Днес арменците гласуват на предсрочни парламентарни избори, които би трябвало

...
Днес арменците гласуват на предсрочни парламентарни избори, които би трябвало
Коментари Харесай

Предсрочни избори в Армения решават бъдещето на Нагорни Карабах

Днес арменците гласоподават на предварителни парламентарни избори, които би трябвало да решат бъдещето на страната след спора с Азарбейджан, само че и на противоречивата територия Нагорни Карабах. 

" Трябва да установим тирания на закона, тирания на свободната воля на хората ", съобщи изпълняващият длъжността министър председател Никол Пашинян пред последователите си, до момента в който размахва железен чук като знак на ``повторното изграждане`` на страната, предава Би Би Си.

Армения се нуждае от нов старт след шестседмичната война предходната есен, която лиши хиляди човешки животи, разяснява изданието. Въпросът е кой може да стори това. Двадесет и две партии и четири политически блока вземат участие във вота, който съгласно Пашинян би трябвало да постави завършек на митингите за искане за оставката му. 

Трима някогашни президенти на страната също вземат участие в конкуренцията и са в съпротива на партията на Никол Пашинян.  Основният му опонент е Роберт Кочарян. Роденият в Нагорни Карабах политик е президент на Армения от 1998 година до 2008 година Кочарян даде обещание да взе участие в договаряния за границите на противоречивия район, в случай че бъде определен. Той е тясно обвързван с съветския президент Владимир Путин, а срещу него сега тече следствие за корупция.

По време на предизборната акция претендентите не веднъж си разменят обиди и закани, тъй че страната е подготвена за митинги без значение кой от двамата завоюва. Президентът Армен Саркисян осъди опитите " за разплаване на ненавист и омраза " и настоя за мирни избори.

Никол Пашинян загуби известността си измежду арменците, откакто подписа за преустановяване на войната с Азербайджан за противоречивия район Нагорни Карабах. Територията се намира в Азербайджан, само че от 1994 година е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от арменското държавно управление, напомня ``Дойче Веле``. Противниците на премиера настояват, че той не е осъществил обещаните промени и че е предал територията на Азербайджан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР