Днес Allianz представи десетото издание на своя Global Wealth Report,

...
Днес Allianz представи десетото издание на своя Global Wealth Report,
Коментари Харесай

Allianz Global Wealth Report: година без победители

Днес Allianz показа десетото издание на своя Global Wealth Report, който преглежда положението на активите и дълга на семействата допълнително от 50 страни. Прецедент: през 2018 година финансовите активи в индустриалните и разрастващите се страни се намалиха по едно и също време за първи път; нещо, което не се случи даже през 2008 година, в разгара на финансовата рецесия. В международен мащаб спестяващите бяха подвластни: от една страна, ескалиращият търговски спор сред Съединени американски щати и Китай, безкрайната сага „ Brexit “ и възходящото геополитическо напрежение, въпреки това, стягането на паричните условия и нормализираната парична политика. В резултат фондовите пазари реагираха като цените на акциите в международен мащаб паднаха с към 12% през 2018 година Това имаше директно въздействие върху растежа на активите. Общите брутни финансови активи на частните домакинства1 понижиха с 0,1% и остават повече или по-малко равни на 172,5 трлн. евро. „ Нарастващата неустановеност взима своите жертви “, споделя Майкъл Хайз, основен икономист на Allianz. „ Премахването на световния стопански ред, основан на строги правила, пречи на натрупването на благосъстояние. Ръстът на активите също демонстрира, че търговията не е игра с нулев резултат. Или всички са на печелившата страна - както в предишното, или са на губещата страна - както се случи предходната година. Агресивният протекционизъм не знае победители”.

Приближаването на финансовите активи сред по-бедните и по-богатите страни е в застой

През 2018 година брутните финансови активи на разрастващите се пазари освен понижиха за първи път, само че спадът от -0,4% също беше по-изразен, в сравнение с в индустриализираните страни (-0,1%). Слабото развиване в Китай, където активите паднаха с 3,4%, изиграха основна роля. Въпреки това, други значими нововъзникващи пазари като Мексико и Южна Африка също трябваше да поемат обилни загуби през 2018 година

Това е забележителна смяна на наклонността. През последните две десетилетия растежът на финансовите активи в по-бедните райони беше приблизително с 11,2 процентни пункта по-висок, в сравнение с в по-богатите такива, даже и с включена 2018 година Изглежда, че комерсиалните разногласия са сложили внезапен знак за прекъсване на процеса на догонване на по-бедните страни. Индустриализираните страни обаче не са се възползвали от своя страна. И Япония (-1.2%), Западна Европа (-0.2%) и Северна Америка (-0.3%) също трябваше да се оправят с негативния напредък на активите.

Източна Европа: Нов първенец в растежа

Брутните финансови активи на семействата в Източна Европа се усилиха с 8,0% през 2018 година, отбелязвайки за първи път от 2011 година по-бърз напредък на района спрямо другите два разрастващи се района: Латинска Америка (+ 7,1%) и Азия (бивша Япония) (-0,9% ). Силният растеж обаче се дължи основно на бързия напредък в страни отвън Европейски Съюз като Турция или Русия.

При анализиране на портфолио структурите, изненадващо постоянното държание на спестяванията в Източна Европа става явно: делът на банковите депозити, да вземем за пример, остава повече или по-малко неизменен през последните две десетилетия на към 55%. За разлика от Азия, където той спадна доста с 16 процентни пункта, защото спестителите се преориентират към по-комплексни спестовни артикули. Не е по този начин в Източна Европа: делът на скъпите бумаги, т.е. спестяванията, вложени на финансови пазари, даже леко падна. И делът на застраховките и пенсионните спестявания от 2010 година насам е също с наклонност към намаляване; той е доста по-нисък (10,5%), в сравнение с в други два нововъзникващи района и единствено една трета от световното равнище.

„ Това е парадоксално спестовно държание “, съобщи Михаела Грим, съавтор на отчета. „ Източноевропейските страни стареят бързо и доста хора икономисват повече за повишение на своите пенсии. Но наподобява те не възприемат тези артикули, които им подсигуряват най-ефективната отбрана на старини, а точно животозастраховане и годишни ренти. Дигитализацията би трябвало да се преглежда като мечтано средство за предложение на атрактивни решения в тази област. Източна Европа би трябвало да се приготви за настъпващото демографско цунами “.

Ръстът на пасивите се стабилизира на високо равнище

Задълженията на семействата в международен мащаб са нарастнали с 5,7% през 2018 година, което е под равнището от 6% от миналата година, само че също по този начин и над дълготрайния междинен годишен ритъм на напредък от 3,6%. Съотношението на международния дълг (пасиви като % от БВП) обаче остана устойчиво на 65,1%, с помощта на към момента постоянния стопански напредък. В това отношение, множеството райони видяха сходно развиване. В Източна Европа съотношението на дълга даже не се промени доста след финансовата рецесия. Това е в внезапен контрастност с Азия, където през последното десетилетие има нарастване с повече от 20 процентни пункта.

„ Динамиката на дълга в Азия и изключително в Китай е притеснителна “, разяснява Патриция Пелайо Ромеро, съавтор на отчета. „ Китайските семейства към този момент са съвсем толкоз задлъжнели, колкото немските или италианските да вземем за пример. Последният път, когато станахме очевидци на бързо нарастване на частната задлъжнялост, беше в Съединени американски щати, Испания и Ирландия малко преди финансовата рецесия. В съпоставяне с множеството индустриализирани страни равнищата на дълга в Китай към момента са доста по-ниски. Надзорните организации обаче не трябва повече да стоят настрана и да следят. Нарастването на дълга не е стабилно - даже Китай не е ваксиниран против дългова рецесия. “

Поради мощния растеж на пасивите, чистите финансови активи, т.е. разликата сред брутните финансови активи и дълга, паднаха в международен мащаб с 1.9% до 129.8 трилиона евро в края на 2018 година По-специално разрастващите се страни претърпяха фрапантен спад: чистите финансови активи се свиха от 5,7% (индустриализирани страни: -1,1%).От друга страна, Източна Европа означи растеж от 6,6%.

България: Финансовите активи нарастват по отношение на международната наклонност

Брутните финансови активи на българските семейства набъбнаха с 3,8% през 2018 година, отчитайки най-бавния напредък за повече от две десетилетия. Това много неприятно показване се дължи основно на скъпи бумаги, а точно акции и различен личен капитал, които съставляват над 40% от всички финансови активи и са със спад от 0,3%. Застраховките и пенсионните спестявания също реализираха много разочароващ ритъм на напредък като регистрираха плюс 7,3% през 2018 година, което е най-слабото нарастване след финансовата рецесия. От друга страна, банковите депозити набъбнаха мощно с 8,2%, което е най-бързото нарастване за пет години. Растежът на пасивите се форсира до 7%, което алармира за по-нататъшно нормализиране и то след години, в които българските семейства сдържаха апетита си за нови заеми. Коефициентът на дълга на семействата се подвигна до 28,8% в края на 2018 година, което към момента е към пет процентни пункта под пика през 2009 година

В резултат на бързо ликвидните активи, само че мощен напредък на дълга, чистите финансови активи в България се усилват единствено с 2,9% през 2018 година, което още веднъж е най-слабото нарастване за последните две десетилетия. С чисти финансови активи на глава от популацията от 8 030 евро, България остана на 37-мо място в класацията на най-богатите страни (финансови активи на глава от популацията, вижте таблицата за първите 20). На върха Съединени американски щати още веднъж замениха Швейцария, не на последно място с помощта на мощния $. Ако погледнем по-дългосрочно, като забележим по какъв начин описът се е трансформирал от началото на века, възходът на доста източноевропейски страни става явен: спечелилите включват трите балтийски страни (+6 места), само че и Русия (+6 места ), България (+4 места) и Румъния (+2 места).

Само пречка по пътя?

За първи път от повече от десетилетие в международен мащаб международното благосъстояние на междинната класа не набъбна: В края на 2018 година почти 1,040 милиона души (сред тях почти 1,5 милиона българи) са принадлежали към междинната класа, което е повече или по-малко същия брой хора като преди една година. На фона на свиващите се активи в Китай, това не е огромна изненада. Защото до момента появяването на новата международна междинна класа беше най-вече обвързвана с Китай: съвсем половината от членовете й приказват китайски, както и 25% от богатите хора по света. „ Все още има доста благоприятни условия за световен разцвет “, споделя Арне Холцхаузен, съавтор на отчета. „ Ако други мощно обитаеми страни като Бразилия, Русия, Индонезия и по-специално Индия имат равнище на систематизиране на благосъстоянието, сравнимо с Китай, междинната класа в международен мащаб ще бъде подсилена от към 350 милиона души и богатите хора в международен мащаб с към 200 милиона души. И световното систематизиране на благосъстоянието би било малко по-равно: в края на 2018 година най-богатите 10% от популацията по света притежаваха почти 82% от общите чисти финансови активи. Въпросите на глобализацията и свободната търговия в този момент лишават милиони хора по света от техните благоприятни условия за развиване.”

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР