Днес 57 години навършва легендата на българския футбол Христо Стоичков.

...
Днес 57 години навършва легендата на българския футбол Христо Стоичков.
Коментари Харесай

Христо Стоичков стана на 57 години!

Днес 57 години навършва легендата на българския футбол Христо Стоичков. Единственият роден състезател, печелил " Златната топка " на Европа, е роден на 8 февруари 1966 година в Пловдив и стартира спортната си кариера в детско-юношеската школа на локалния Марица. В интервала 1982-1984 облича екипа на Хеброс (Харманли), а едвам 18-годишен подписва с ЦСКА. За " армейците " играе в продължение на шест сезона, в които записва общо 162 мача и 111 гола. Постиженията му са задоволителни, с цел да впечатлят треньора на Барселона Йохан Кройф и през 1990-а стрелецът реализира влиятелен трансфер в каталунския гранд против над 4 милиона $. На " Ноу Камп " Стоичков става главен състезател в така наречен Дрийм тийм на Йохан Кройф и за пет години изиграва 214 срещи със 107 попадения за Барса. В рамките на един сезон пробва шанса си с екипа на италианския Парма (30 мача, 7 гола), преди да се завърне в Каталуния и да добави нови 41 дуела и 9 гола за Барселона. През пролетта на 1998-а се завръща чартърен в ЦСКА, а в два мача облича фланелката на саудитския Ал Насър. Същата есен реализира трансфер в японския Кашива Рейсол, където изиграва 29 дуела и бележи 13 попадения. Активната си кариера приключва в американската МЛС - първо за Чикаго Файър (57 мача, 20 гола), по-късно - и за Ди Си Юнайтед (24 мача, 6 гола).

Трикратен първенец на България с ЦСКА, четирикратен притежател на Купата на България, един път печели и Суперкупата на страната. Петкратен първенец на Испания с Барселона; с екипа на каталунците също по този начин става първият българин, спечелил Купата на европейските първенци (1992), а настрана има във витрината си Купата на носителите на национални купи, Купата на краля, три Суперкупи на Испания и две Суперкупи на Европа. Носител на азиатската КНК с Ал Насър (1998).

За националния тим Христо Стоичков играе в продължение на 13 години, в които записва 83 мача и 37 гола. Основен изпълнител на Златното потомство, достигнало полуфинал на международното състезание в Съединени американски щати през 1994-а. Става голмайстор на мондиала в Съединени американски щати (с 6 гола) и е включен в идеалния тим дружно със съотборника си Красимир Балъков. Бележи още три попадения на европейското състезание в Англия две години по-късно, участник и на международното във Франция през 1998-а. Най-престижната от множеството му самостоятелни награди е " Златната топка " на " Франс футбол ", извоювана през 1994-а; две години, откакто приключва на второ място в същата ранглиста. Носител на " Златната обувка " за най-хубав стрелец в Европа през 1990-а, притежател на " Златен Онз " (1992), петкратен Футболист на годината на България, Спортист №1 на страната през 1994-а, повторен притежател на " Сребърна топка " на ФИФА за най-хубав футболист в света (1992, 1994), притежател на " Бронзова топка " от международното състезание в Съединени американски щати " 1994. През 2004-а е определен за един от стоте най-хубави футболисти в историята на играта от именития Пеле.

След края на спортната си кариера, Стоичков се трансферира на треньорската пейка и от 2004-а до 2007-а води националния тим на България, с който реализира 13 победи, 11 равенства и 5 загуби в общо 29 мача. Впоследствие работи в испанския Селта (Виго) и южноафриканския Мамелъди Съндаунс, а малко повече от година е отпред на Литекс (Ловеч). В последните години работи като футболен анализатор за американски и мексикански медии.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР