Днес, 4 юли, е най-големият официален празник на Съединените щати

...
Днес, 4 юли, е най-големият официален празник на Съединените щати
Коментари Харесай

Подписана е Декларацията на независимостта на САЩ

Днес, 4 юли, е най-големият формален празник на Съединените щати – Денят на независимостта. На тази дата е подписана Декларацията за самостоятелност на Съединени американски щати от Британската империя. Това става на Континенталния конгрес, извършен на 4 юли, 1776 година в град Филаделфия.
Основен създател на историческия документ е Томас Джеферсън. Въпреки, че е документът е утвърден от Конгреса на 4 юли, датата на сключване е оспорвана. Някои историци считат, че Декларацията е подписана съвсем месец след нейното приемане, на 2 август 1776 година.
Документът, който е знак на революцията в Съединени американски щати, е основан на философията на Джон Лок. Най-ярко това си проличава от встъплението: „ Ние считаме тези истини за видни от единствено себе си, че всички хора са основани равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че измежду тези права са живот, независимост и блян към щастие”.
След сключване на текста на 4 юли, Конгресът популяризира Декларацията в няколко форми. Тя неотложно е оповестена в печатен тип и необятно публикувана измежду обществеността. В нощта на 4-5 юли са отпечатани 150-200 копия на текста на Декларацията и не след дълго е публикувана и четена на всички места из Тринадесетте колонии. Първото публично публично четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия.
Най-известната версия на декларацията, копие на подписания ръкописен документ, е изложена на показ в Държавните архиви във Вашингтон.
Показателно е, че към едно десетилетие по-късно, когато избухва Френската гражданска война, маркиз дьо Лафайет предлага първия план на френската Декларация за правата на индивида и жителя да е по прилика с американския прототип. Маркизът е участник във войната сред Съединени американски щати и Англия, в която младата страна извоюва независимостта си.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР