Днес, 29 март, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова участва

...
Днес, 29 март, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова участва
Коментари Харесай

Министър Сербезова участва в редовното заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси

Днес, 29 март, министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова взе участие в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “).

Акцент в полемиката на министрите беше обстановката в Украйна. Полша и други гранични на Украйна страни членки на Европейски Съюз като Словакия, Унгария и Румъния осведомиха за засиления бежански поток и провокациите пред съответните страни. В част от изявленията бяха припомнени ограниченията в помощ на Украйна и украинските бежанци, показани на извършената на 15 март изключителна видеоконференция на Съвета. Нов детайл в полемиката на министрите беше самодейността на Полша за основаването на специфичен фонд за целево подкрепяне на здравното обслужване и медицинските грижи, полагани за украинските бежанци.

Съвместната декларация, инициирана от Полша, е подкрепена от общо 11 страни членки, в това число от основателя Полша, България, Словакия, Унгария, Словения, Чехия, Литва, Румъния, Латвия, Естония и Хърватия. Европейската комисия прикани страните членки да се възползват от всички съществуващи механизми за поддръжка на украинските жители.

По време на полемиката по отношение на имунизацията против COVID-19 в Европейски Съюз здравните министри изложиха мненията си по отношение на настоящата обстановка с имунизациите и имунизационния развой. Редица страни, в т. ч. и България, приканиха Европейска комисия да подкрепи страните в връзката с производителите, включително посредством вземане предвид на договорите и доставките с потребностите на страните в Европейски Съюз и лимитираните благоприятни условия за даване на ваксини за трети страни. В изявлението си България уточни още: „ Целесъобразно е незабавно да се обмисли механизъм за назад изкупуване от Европейска комисия на непотребните дози ваксини от страните членки, както и да се търсят решения за даряване отвън COVAX, например посредством УНИЦЕФ. “ Редица страни показаха паника от евентуалното заличаване на ваксини и свързаната с това забележителна тежест върху националните бюджети.

Здравните министри обмениха и мнения по отношение на европейския отговор на редките болести. България показа мнението, че са нужни обединени старания на страните членки за обезпечаването на съответен достъп на всички жители на Европейски Съюз до медикаменти сираци, при отчитане на националните специфики, както и на разликите в бюджетите за опазване на здравето и Брутният вътрешен продукт на страните.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР