Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по

...
Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по
Коментари Харесай

Официално: СГП възложи на ДАНС проверка на твърденията за манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 година, Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка изявления в медиите, съдържащи изказвания, че машинният избор на предварителните парламентарни избори за 48-мо Народно заседание на 02.10.2022 година е манипулиран. Това оповестиха публично от държавното обвиняване.

Прокурор в СГП неотложно разпореди осъществяването на инспекция по наличната информация по реда на член 145, алинея 1, т. 3 от Закон за съдебната власт. Проверката цели да откри дали са налице задоволително данни за сбъднат състав на закононарушение от общ темперамент, който да попада в обсега на предметната подготвеност на СГП.

Проверката е предоставена на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), на която е указано осъществяването на съответни дейности, свързани с процедурата за осъществяване на машинното гласоподаване, реализирането на връзката сред сървърите, кодирането на достъпа, съхраняването на кодовете за достъп, съхраняването на машините за електронно гласоподаване, ключовете за тях, флашките, достъпът до устройствата и други

След приключването на инспекцията материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и възможното съществуване на учредения за формиране на досъдебно произвеждане.

За резултатите от инспекцията обществеността ще бъде известена. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР