Днес, 27 юни, започва 135-то издание на Откритото първенство на

...
Днес, 27 юни, започва 135-то издание на Откритото първенство на
Коментари Харесай

Започва 135-то издание на Уимбъблдън!

Днес, 27 юни, стартира 135-то издание на Откритото състезание на Англия по тенис. Надпреварата от Големия шлем ще продължи две седмици и ще завърши на 10 юли, когато е финалът на сингъл при мъжете. Действащ първенец е Новак Джокович, до момента в който при дамите с короната предходната година ликува Ашли Барти, която по-рано през 2022 приключи кариерата си, а това подсигурява и нова шампионка в женската скица.

Тазгодишното издание на Ол Ингланд Клъб бе изпълнено с несъгласие преди старта на шампионата. Англия взе решение да накаже тенисистите от Русия и Беларус при мъжете и дамите поради съветската инвазия на Украйна, като им забрани да вземат участие в конкуренцията. От това пострадаха редица именити тенисисти, измежду които и международният номер 1 при мъжете Даниил Медведев, а навън са още Андрей Рубльов, Карен Хачанов и Аслан Карацев. При дамите най-голямата „ жертва “ бе представителката на Беларус Арина Сабаленка, намираща се на шесто място в международната класация. Впоследствие ATP и WTA пък взеха решение шампионатът в Лондон да не носи точки за ранглистата – решение, което предстоящо бе признато с неодобрение от някои тенисисти, измежду които миналогодишният финалист при мъжете Матео Беретини, който идва в шампионата в серия от две следващи трофеи на трева в Щутгарт и Куинс.

Италианецът отстъпи в разногласието за трофея на Джокович, който е подложен под номер 1 в мъжката скица на сингъл. Джокера е насочен към седма купа и ще се опита да редуцира изоставането си от огромния противник на корта Рафаел Надал, който победи по-рано през годината в Австралия и Франция, с цел да се откъсне пред него и Роджър Федерер с две трофеи разлика от Шлема. Испанецът е втори в схемата, тъй че може най-рано да играе със сърбина чак на финала. Джокович още веднъж бе безапелационен в позицията си по отношение на имунизацията против ковид и призна, че на този стадий няма да взе участие на последния за годината шампионат от Шлема в Ню Йорк заради условията за Ковид-19 ваксина. 20-кратният първенец в Големия шлем и осемкратен в Уимбълдън Федерер няма да играе на един от обичаните си шампионати за първи път от дебюта си в конкуренцията през 1999. При мъжете има още една огромна липса – Александър Зверев. Вторият в света от Германия пропуща шампионата поради изкълчения гален в полуфиналите на Ролан Гарос против Надал. Джокович открива против корееца Сонво Квон, като може да се изправи против суперталанта Карлос Алкарас в четвъртфиналите. Надал стартира с аржентинеца Франсиско Черундоло.

При дамите, огромното предизвикателство ще бъде пред конкуренцията на международната номер 1 Ига Швьонтек, която е в страховита серия от победи и трофеи, печелейки поредно в Доха, Индиан Уелс, Маями, Щутгарт, Рим и Ролан Гарос. Полякинята започва акцията си за първа купа от Шлема в Лондон против квалификантката от Хърватия Жана Фет, а на осминафиналите може да играе с някогашната шампионка от Откритото на Франция Барбора Крейчикова, 13-а в схемата. Втората сложена Анет Контавейт от Естония има за съперничка Бернарда Пера от Съединени американски щати. Безспорно голямо внимание приковава и завръщането на Серина Уилямс. 40-годишната американка получи „ уайлд кард “ за един от обичаните си шампионати, откакто точно там предходната година тя се отхвърли още в първи кръг поради травма против беларускинята Аляксандра Саснович. Серина продължава да гони рекордьорката по трофеи от Шлема при дамите Маргарет Корт и ще се опита да я изравни с осми трофей от конкуренцията. Първата й съперничка на корта ще бъде Хармони Тан от Франция. Още в трети кръг тя може да се изправи против миналогодишната финалистка Каролина Плишкова от Чехия.

Българското присъединяване включва първите ни ракети при мъжете и дамите надлежно Григор Димитров и Виктория Томова. Григор се изправя против американеца Стив Джонсън, а срещата сред двамата е четвърта в програмата на Корт номер 12 и се чака да стартира на следващия ден не преди 18:00 часа българско време. Григор и Джонсън имат седем мача между тях, като българинът води с 5-2 в директните конфликти. Последният е през 2019, когато нашият тенисист печели в Лос Кабос в три сета. Двамата имат и две срещи на Ол Ингланд Клъб, като са си разменили по един триумф – Димитров печели през 2015, а година по-късно американецът взима реванш. Победителят ще се изправи против участващия с „ уайлд кард “ Райън Пенистън от Англия или швейцареца Хенри Лааксонен. Вики ще играе с Дария Савил, която е под номер 96 в международната класация. Мачът сред българката и австралийката е също четвърти, само че в програмата на Корт номер 8, като се чака да започва още веднъж в понеделник не преди 18:30 часа българско време. Томова има един-единствен дуел против Савил, извоюван с безапелационното 6-3, 6-1. При триумф над австралийката, която взе участие с „ уайлд кард “, нашето момиче ще играе във втори кръг на Уимбълдън със спечелилата срещата сред петата в схемата Мария Сакари и квалификантката Зо Хайвс.

Общият награден фонд на Откритото състезание на Англия по тенис тази година е рекордните 40 350 000 паунда, с 15.23% повече от 2021, като за първи път спечелилите при мъжете и дамите ще си тръгнат с чекове от по 2 млн. паунда всеки – финалистите ще приберат по 1 050 000, полуфиналистите над 500 000 паунда, а достигналите до последните осем в конкуренциите на сингъл – по 310 000 паунда.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР