Днес, 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27

...
Днес, 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27
Коментари Харесай

Международен ден на театъра, а и на маратонката

Днес, 27 март означаваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е определена през 1961 година на IХ конгрес на Международния сценичен институт към ЮНЕСКО и е обвързвана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година, написа БГНЕС.
Автор на първото обръщение за Деня на театъра през 1962 година е огромният френски създател Жан Кокто - стихотворец, публицист, дизайнер, художник, ваятел, сценарист, артист и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна персона сервира на всички фенове на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и отвън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се популяризира посредством средствата за всеобща информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.
За първи път в историята на театъра, обаче, театралните представления всеобщо се предават онлайн поради световната зараза от ковид. Това дава опция на изкуството да притегли повече фенове.
Също през днешния ден има и още един празник, въпреки и доста по-странен - денят на маратонката.
В изискванията на изключително състояние, при което множеството българи работят от у дома, тематиката за придвижването става още по-актуална. Стандартното вървене до спирката и до работното място, както и разходката в обедната отмора, ще бъдат сменени от вървене от леглото до масата или бюрото и назад. Затова и уредниците предизвикват българските работодатели да стимулират чиновниците си да обуят маратонки и да се раздвижат, без значение дали работят от офиса или от вкъщи си.
Първият чифт маратонки е основан през 1870 година в Англия. Названието на британски " sneaker " идва от глагола " sneak " - вмъквам се - поради меките, гъвкави гумени подметки, с чиято помощ хората се движат доста по-тихо. Притежателят на най-вече маратонки в света е Марк Фарезе с 3000 чифта на стойност над 750 000 $.
Още: " Съединени американски щати към този момент е безапелационно номер едно по заболели от ковид, в Китай няма нов случай за 24 часа "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР