Днес, 23 март, отбелязваме най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на

...
Днес, 23 март, отбелязваме най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на
Коментари Харесай

Отбелязваме Часа на Земята

Днес, 23 март, означаваме най-емблематичната природозащитна самодейност – Часът на Земята на WWF.

" Подари един час на земята " е мотото за екосъбитието тази година.

Най-мащабната природозащитна самодейност – " Часът на Земята " е на 23 март от 20.30 ч. до 21.30 ч българско време .

Миналата година над 410 000 часа бяха дарени на нашата планета от поддръжници на природата в над 190 страни и територии. Тази година се присъединете и вие, с цел да бъде " Часът на Земята " още по-голям.

Прекарайте най-малко 60 минути в съботния ден като вършиме нещо положително за планетата, до момента в който се занимавате с нещо, което обичате.

От началото през 2007 година " Часът на Земята " е прочут с " гасене на светлините ", когато хора от целия свят гасят осветлението вкъщи за един час, с цел да изразят алегорична поддръжка за планетата и да покачат осведомеността за екологичните проблеми, които я засягат.

17 години по-късно Земята се намира в сериозна точка поради рецесиите на климата и природата, които излагат на риск ориста на единствения ни дом и бъдещето на всичките и жители. Много близо сме до нарушаването до 2030 година границата от 1,5 °C за повишение на световната температура, избрана от Парижкото съглашение за климата, а природата – източник на човешкия занаят и един от най-големите ни съдружници в битката с климатичната рецесия - е съществено застрашена, изправена пред тревожни и невиждани темпове на загуба на биоразнообразие в международен мащаб.

Следващите години са от решаващо значение за бъдещето на планетата и на всички нас – би трябвало да останем под прага от 1,5 °C, с цел да избегнем необратими вреди за нашата планета, и би трябвало да обърнем загубата на природа до 2030 година За да се случи това, хората, общностите и държавните управления би трябвало незабавно да усилят напъните си за запазване и възобновяване на нашия общ дом.

В събота милиони семейства по света ще изключат алегорично осветлението си за един час, с цел да покажат ангажираност към планетата. Знакови сгради като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините си, с цел да насърчат държавните управления, бизнеса и всички хора да дадат своя принос към построяването на стабилно общо бъдеще.

Милиони хора от 190 страни ще насочат публичното внимание към отрицателния резултат от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от последния отчет на WWF .

сочат, че през днешния ден ние унищожаваме природата с невиждани темпове. " Часът на Земята " въодушевява световни дейности за нейното запазване и демонстрира въздействието на дребните действия върху огромната планета.

Как ще посрещнем празника на природата в България:

Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца в съботния ден, а емблематични софийски здания ще затъмнят фасадите си сред 20.30 и 21.30 ч. Тази година това са: Храм-паметникът " Св. Александър Невски ", Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ", Народният спектакъл " Иван Вазов ", Археологическият музей, статуята " Св. София ", Националната изложба, Градската художествена изложба, паметника на Цар Освободител на площад " Народно заседание " и доста други.

В " Часът на Земята " се включва и бар Петък, който ще изгаси светлините си, ще обезпечи на своите гости сантиментално прекарване на свещи, а част от приходите си ще подари за идеите на WWF-България.

Часът на Земята ще бъде маркиран и с благотворителни кинопрожекции:

На 23 март е кулминационната точка на акцията на природозащитната организация WWF България.

Тя стартира през ноември, а неин фокус е връзката сред хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развиването на човешките цивилизации.

Тази година за първи път WWF-България отбелязва празника на природата с две благотворителни кинопрожекции. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация " Кунг-фу панда 4 ", чиято премиера беше преди броени дни. Прожекциите са в събота: първата е в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11 часа, а втората – в зала 7 на Cinema City Мол София от 13.30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF-България в поддръжка на работата им по избавяне на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите мечетата Никола, Анета и Мишо в българските гори.

В момента те се намират в специфичен рехабилитационен център в Гърция, където се приготвят за независим живот в дивата природа.

Всеки може да бъде природозащитник:

" Отдели час, с цел да направиш нещо, което обичаш, с мисъл за природата! " ни приканват от WWF.

Независимо дали се интересувате от храна, спорт или изкуство, търсите подобаваща интензивност за фамилията, или просто желаете да си починете вкъщи – WWF има оферти за ВСЕКИ, а ползите са в 6 категории:

• спорт и здраве,
• природа,
• храна,
• грижа за природата,
• изкуство и творчество,
• забавление.

Голямата задача на WWF е да построи бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата. Всеки може да способства като предприеме дребни, само че значими стъпки в всекидневието си и да си подари на 23 март потребно и занимателно прекарване , включващо многообразие от интензивности като изпробване с нови храни, компостиране вкъщи, разкриване на 5 продукта в кухнята, които можем да смениш с по-устойчиви други възможности, Приготвяне на ядене на растителна основа,потапяне в заобикалящата среда, вдъхновяващи спортни, културни или креативен занимания с акцент върху природата.

Глобалната хранителна промишленост е виновна за към една трета от международните излъчвания на парникови газове. Можем да променим това като пазарим сезонни артикули от локални производители или като отглеждаме сами зеленчуци, които консумираме . Всеки съгласно опциите си – от една саксия с босилек на балкона до огромна градина, цялостна с органични зеленчуци. Така освен се храним здравословно, само че и понижаваме отпадъците, заобикаляйки опаковките и излъчванията, генерирани от превоза на продуктите. А можем и да приготвим забавни ястия, като използваме хранителни останки или артикули, които нормално изхвърляме.

Транспортът е един от най-големите източници на замърсяване на въздуха. Ходенето пешком и карането на колело са екологични други възможности, които могат да подобрят освен здравето, само че и настроението ни.

" Можем да оставим телефоните встрани и да използваме Часа на Земята, с цел да вдишаме мириса на почвата, да се насладим на хубостта на дърветата, да се разходим с другари, да се спуснем по реката с каяк, да се състезаваме с колела или да се предизвикаме със скално катерене. Да не забравяме и че близката градина, градският парк или поляните към обитаемото ни място също са комплицирана екосистема от разнородни растителни и скотски типове, които можем да изследваме. А като бонус ще понижим разхода на електричество, належащо за фитнес съоръжение, климатици или тв приемници ", споделя Калина Бояджиева от WWF-България, координатор на " Часа на Земята ".

В събота отидете в планината и снимайте гората и нейните жители, посетете галерия или музей, насладете се на научно-популярен филм, като сериала " Нашата планета ", разказан от Дейвид Атънбъроу, или се отдайте на креативен занимания като изобразяване, сглобяване на декорация от естествени материали или писане.

А в случай че желаете да допринесем повече за опазването на околната среда, съберете екип за разчистване на нечиста околност, станете доброволци в природозащитна организация или си " изцапайте ръцете " като посадите дръвче. Важно обаче преди този момент да се запознаете с и да ревизирате кои дървета са типични за нашия регион.

Всички действия в помощ на природата са на.

До момента по брой интензивности в интерес на природата България е преди всичко в Европа и на осмо в света, като до момента българите сме подарили над 2000 часа на планетата. След " Часа на Земята " WWF ще изтегли на инцидентен принцип 10 от участниците, които ще получат специфична премия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР