Днес - 2 април, когато по цял свят празнуват Международния

...
Днес - 2 април, когато по цял свят празнуват Международния
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на детската книга

Днес - 2 април, когато по целия свят честват Международния ден на детската книга , Асоциация „ Българска книга “ и известни лица ще дадат старт на „ Походът на книгите “ 2023 година

Тази година към идеята за повишение на интереса към четенето и функционалната просветеност на подрастващите се причисляват обичани артисти и актьори, създатели, спортисти, политици и представители на бизнеса. Зад идеята още веднъж застават и знакови публицисти от българските медии, като описът на искащите да се включат в идеята продължава да пораства, разкриха уредниците.

През април всички те ще застанат с книга в ръка онлайн или онлайн и ще четат фрагменти от обичани свои произведения на децата в учебните заведения и детските градини в цялата страна. Към тях ще се причислят кметове на общини и обитаеми места, с цел да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

Официалното разкриване е на 2 април 2023 година от 11:00 в концертната зала на Дом на културата „ Искър “ (бул. “Кръстю Пастухов “ № 23, до метростанция „ Искърско шосе “).

Дванадесетото издание на „ Походът на книгите “ е част от тактиката на Асоциация „ Българска книга “ #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято цел е да осведоми обществеността за резултата на четенето при децата, да подтиква четенето като активност, разрастваща мисленето и културата.

„ Походът на книгите “ се провежда от Асоциация „ Българска книга “, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, издателства и книжарници от цялата страна. Събитието обичайно е част от Календара на културните събития на Столична община. През 2023 година самодейността още веднъж ще се осъществя под патронажа на вицепрезидента на Илияна Йотова. „ Досега през годините в акцията участваха известни български персони от разнообразни области на публичния живот и всяка последваща година привличаме от ден на ден почитатели. Срещаме утвърждението на медиите, многочислени съидейници и сътрудници, нови другари в лицето на участници, учители, шефове, деца и родители, които стават част от устрема ни да отключим у най-малките обич към четенето и книгите “, разяснява ръководителят на Асоциация „ Българска книга “ Десислава Алексиева.

Кампанията започва всяка на 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен, основал едни най-популярните приказки на всички времена.

„ Походът на книгите “ продължава до 23 април, разгласен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР