Днес, 17 декември, папа Франциск навършва 85 години. Той е

...
Днес, 17 декември, папа Франциск навършва 85 години. Той е
Коментари Харесай

Папа Франциск навършва 85 години

Днес, 17 декември, папа Франциск навършва 85 години. Той е измежду десетте папи с най-дълъг живот в историята, първият папа йезуит и първият папа от Новия свят.

Роден е в Буенос Айрес на 17 декември, 1936 година в фамилията на италиански бежанец. Светското му име е Хорхе Марио Берголио. Неговият живот обгръща четири етапи от международната история – Decada Infame (мрачен интервал на военни диктатури), Втората международна война, Студената война и „ Нежните революции “ от 1989 година с разпадането на Източния блок. Всичко това неизбежно се е отразило на духовното развиване и мирогледа на папата.

На 13 март 2013 година Хорхе Берголио е определен за римски папа и приема името Франциск. За собствен лозунг Франциск избира „ Miserando atque eligendo ” (Помилван и след това избран).

Това са стихове от Евангелие от Матей и 21-ва проповед на Беда Достопочтени, който изяснява този лозунг по този начин:: „ Не се стреми към земни движимости, не искай ефимерни изгоди, избягвай дребните почести, с ненаситност приемай цялото пренебрежение на света, бъди потребен за всички, бит оскърблението и на никого от тях не заплащай, с самообладание преглътни получените обиди, постоянно слави Троицата и в никакъв случай – себе си… “ 

Папа Франциск въплъщава концепцията за свежа и гъвкава черква. Въпреки възрастта си, духът му е млад, а доста от концепциите и възгледите му са модерни и прогресивни.

Списание „ Форчън “ афишира папа Франциск за най-влиятелния международен водач, заради промените във Ватикана и позитивното лице, което дава на Църквата.

Не на вятъра папа Франциск се радва на огромна респект и утвърждение с модерните си позиции по някои основни за католическата черква въпроси.

По мотив рождения ден на Светия отец, подбрахме няколко негови мисли:

“Вярвам в Бог – не в католическия Бог, няма католически Бог. Иисус е моят преподавател и свещеник, само че Бог, Бащата, е светлината и Създателят. Той е моето битие. ”

“Няма да е Коледа, в случай че търсим блестящите светлини на света, в случай че се тъпчем с дарове, обеди и вечери, само че не помогнем даже на един дрипльо ”.

“В днешно време има доста беднотия по света и това е скандално, тъй като притежаваме и доста благосъстояния и запаси, които можем да дадем на бедните. Всички би трябвало да мислим по какъв начин да станем малко по-бедни. ”

“Онези, които подвигат стени – било то от бодлива тел или тухли – ще свършат като пандизчии зад стените, които сами построяват. ” (изказване във връзка построяването на стени срещу мигрантите).

„ Живеем във време на доста войни, че апелът за мир би трябвало да се изкрещи. Мирът от време на време основава усещане, че е нещо безшумно. Но той в никакъв случай не е – мирът е постоянно деен и динамичен “, споделя папа Франциск.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР