Днес, 16 юни 2023 г., прокурорската колегия на Висшия съдебен

...
Днес, 16 юни 2023 г., прокурорската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Избирането на Сарафов за и.д. главен прокурор противоречи на конституцията

Днес, 16 юни 2023 година, прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор. Това стана единствено ден откакто президентът подписа указа за освобождението на Иван Гешев от поста.

 Борислав Сарафов е определен за изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов е определен за изпълняващ длъжността основен прокурор

Прокурорската на гилдия на Висш съдебен съвет обаче няма пълномощия да избира основен прокурор. Това е превратно практикуване на власт. Главният прокурор на републиката се избира от пленума на Висш съдебен съвет, който изпраща предложение на президента за назначението му. Тази процедура следва да бъде приложена по прилика и по отношение на избора на краткотрайно изпълняващ длъжността.

Прокурорската гилдия има пълномощието да назначава, покачва, намалява, реалокира и освобождава от служба редовите прокурори, и няма причина този олекотен режим да бъде прибавен за най-високата служба в прокуратурата. Предвидената процедура в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) за определянето на заместител на административен началник не може да бъде съображение за избирането на Борислав Сарафов като краткотрайно изпълняващ длъжността. Това е по този начин заради спецификата на пълномощията на основния прокурор и празнотата в законодателството по отношение на предварителното освобождение на основен прокурор. Закон за съдебната власт не може да се преглежда като дописващ Конституцията и създаващ олекотен режим за избор на основен прокурор, защото не урежда въобще хипотезата на предварително освобождение на основния прокурор.

По този метод прокурорската гилдия надвиши властта, която има по силата на Конституцията и заобиколи и дребното гаранции за избирането на този пост на разположение с високи професионални и нравствени качества.

Събитията от 1 май 2023 година до този миг убедиха обществото, че огромна част от членовете на Висш съдебен съвет не са самостоятелни, като това се отнася с особена мощ за членовете на прокурорската гилдия. С спорните си и непрозрачни дейности от последните седмици те демонстрираха взаимозависимост от политическата воля на техните неявни господари.

След като дълго пренебрегваха мненията на гражданското общество за негодността на Гешев за поста на основен прокурор, те внезапно провидяха тази невалидност едвам след изказването на Мария Габриел, че първата й работа като министър-председател би била да изиска оставката на Гешев. Веднага по-късно те внесоха едно искане за освобождението му, а след това го отдръпнаха, без да споделят претекстове за дейностите си. Въпреките продължителните диспути в пленума на Висш съдебен съвет подозренията за политическа ангажираност на членовете на прокурорската гилдия единствено се ускориха.

Назначаването на новия основен прокурор стана без диспути по отношение на неговите качества и не прегледа изобилните сигнали за връзки на Борислав Сарафов със скандално известния юрист Петьо Петров от Видинската адвокатска гилдия, прочут с прякора си " Петьо Еврото ". Прокурорската гилдия също така не прегледа аргументите ръководената от Сарафов Национална следствена работа да е бавила с години следствията по каузи за корупция по високите етажи на властта, нито изиска информация за добитото имущество от негови директни родственици, за което бе обявено от медии.

 И седнали на една маса в И седнали на една маса в " Осемте джуджета "...

Периодът на ръководство на Иван Гешев провокира в обществото непоносимост към политическата взаимозависимост на представители на правосъдната власт. Заради това назначението на Сарафов за основен прокурор при голям брой сигнали за оскърбен личностен интегритет само удостоверява подозренията за съществено политическо вмешателство. По този метод не се реализира самостоятелност на правосъдната власт и нейният авторитет остава ерозирал.

Поради горното призоваваме всички лица и институции, оправомощени за това по Конституция, да се извърнат към Конституционния съд с искане за пояснение дали нормата на член 168, алинея 7 от Закон за съдебната власт е използвана към избирането на изпълняващ длъжността основен прокурор и по какъв начин използването й в днешния случай подхожда на пълномощията на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет според член 129, алинея 1 и член 130а, ал, 2, т. 7 от Конституцията.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР